Selepas pembukaan stesen Tesla Supercharger di Iskandar Puteri, Johor, kini tambahan terbaru siap dipasang di Sunway Pyramid. Ia terdiri daripada empat pengecas dan terletak di pintu masuk utama pusat beli-belah tersebut.
Kelihatan masih ditutup untuk pengguna, Tesla Supercharger di Sunway Pyramid ini akan dibuka untuk operasi rasmi dalam masa terdekat, seperti yang tertera di papan tanda yang diletakkan di lokasi. Sama seperti Tesla Supercharger yang lain, ia nanti terhad untuk kegunaan kenderaan Tesla sahaja — juga ditandai dengan jelas di setiap ruang yang tersedia itu.
Harga bayaran yang akan dikenakan untuk Tesla Supercharger V3 di Sunway Pyramid ini belum didedahkan. Bagaimanapun, kadar yang dikenakan di Iskandar Puteri ialah RM1.25 bagi setiap kWh, yang merupakan kadar sama dengan di Pavilion KL. Dua lokasi tersebut juga mengenakan yuran denda RM4 seminit jika kenderaan dibiar di ruang berkenaan selepas selesai pengecasan.
Sebelum ini juga kelihatan ada barisan Tesla Destination Charger di tingkat B1 tempat letak kereta yang akan menampung keperluan Tesla Experience Centre yang akan dibuka di Pavilion Damansara Heights yang juga baru dibuka.
Versi V3 bagi Tesla Supercharger menyediakan output pengecasan sehingga 250 kW, yang membolehkan model seperti Tesla Model Y Performance menerima jarak sehingga 270 km hanya dengan 15 minit pengecasan.
Minggu lalu juga Tesla Malaysia telah melancarkan ibu pejabatnya di Cyberjaya, yang turut menempatkan lapan stesen Supercharger dan 12 pengecas Wall COnnector, walaupun ia hanya untuk kegunaan dalaman sahaja.
Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.