Tesla Supercharger di Sunway Pyramid, empat unit

Tesla Supercharger di Sunway Pyramid, empat unit

Selepas pembukaan stesen Tesla Supercharger di Iskandar Puteri, Johor, kini tambahan terbaru siap dipasang di Sunway Pyramid. Ia terdiri daripada empat pengecas dan terletak di pintu masuk utama pusat beli-belah tersebut.

Kelihatan masih ditutup untuk pengguna, Tesla Supercharger di Sunway Pyramid ini akan dibuka untuk operasi rasmi dalam masa terdekat, seperti yang tertera di papan tanda yang diletakkan di lokasi. Sama seperti Tesla Supercharger yang lain, ia nanti terhad untuk kegunaan kenderaan Tesla sahaja — juga ditandai dengan jelas di setiap ruang yang tersedia itu.

Harga bayaran yang akan dikenakan untuk Tesla Supercharger V3 di Sunway Pyramid ini belum didedahkan. Bagaimanapun, kadar yang dikenakan di Iskandar Puteri ialah RM1.25 bagi setiap kWh, yang merupakan kadar sama dengan di Pavilion KL. Dua lokasi tersebut juga mengenakan yuran denda RM4 seminit jika kenderaan dibiar di ruang berkenaan selepas selesai pengecasan.

Tesla Supercharger di Sunway Pyramid, empat unit

Sebelum ini juga kelihatan ada barisan Tesla Destination Charger di tingkat B1 tempat letak kereta yang akan menampung keperluan Tesla Experience Centre yang akan dibuka di Pavilion Damansara Heights yang juga baru dibuka.

Versi V3 bagi Tesla Supercharger menyediakan output pengecasan sehingga 250 kW, yang membolehkan model seperti Tesla Model Y Performance menerima jarak sehingga 270 km hanya dengan 15 minit pengecasan.

Minggu lalu juga Tesla Malaysia telah melancarkan ibu pejabatnya di Cyberjaya, yang turut menempatkan lapan stesen Supercharger dan 12 pengecas Wall COnnector, walaupun ia hanya untuk kegunaan dalaman sahaja.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required