Yamaha dedah motosikal konsep yang akan dibawa ke Japan Mobility Show – berteknologi AI, gerak sendiri

Yamaha dedah motosikal konsep yang akan dibawa ke Japan Mobility Show – berteknologi AI, gerak sendiri

Hujung bulan ini di Tokyo, Jepun akan berlangsung Japan Mobility Show (dulunya dikenali sebagai Tokyo Motor Show) dan syarikat yang menyertainya mula mendedahkan bahan pameran masing-masing. Yamaha tidak terkecuali dan kawasan pameran mereka akan dipenuhi dengan pelbagai kenderaan serta teknologi terkini.

Bahan pameran mereka akan melibatkan produk daripada pelbagai industri yang dilibati tetapi kami mahu memberikan perhatian kepada jentera beroda yang ada di antaranya akan tampil buat kali pertama di khalayak ramai, sewaktu acara tersebut.

Sebagai permulaan, Motoroid2. Ini sebenarnya adalah evolusi kepada Motoroid yang diperkenalkan kali pertama pada tahun 2017 dan Yamaha telah memperkemaskan lagi rekaannya dan teknologi sebelum ini ditambah baik.

Melalui sistem Artificial Intelligence (AI) yang dipasang padanya, motosikal konsep ini boleh mengenali pemiliknya, duduk tegak dan menaikkan tongkat secara sendiri serta bergerak di samping pemilik. Apabila ditunggang, ia akan memberi rasa kesatuan pemilik dengan mesin, seterusnya memberikan lebih kepuasan.

Seterusnya adalah ELove, sebuah motosikal yang nampak seperti sebuah skuter, dengan pelantar kaki luas di hadapan, dan dipacu oleh kuasa elektrik. Ia dilengkapi dengan teknologi Advanced Motorcycle Stabilization Assist System (AMSAS), yang dapat mengurangkan beban dan kebimbangan penunggang sewaktu mengendali motosikal pada kelajuan sangat rendah dan menjadikan pengalaman menggunakan motosikal lebih selamat dan mudah dinikmati.

E-FV pula adalah sebuah motosikal elektrik bersaiz mini, yang dihasilkan oleh sekumpulan jurutera muda untuk aktiviti rekreasi keluarga. Menggunakan penggerak elektrik sama seperti motosikal trial TY-E, motosikal ini tidak memerlukan penukaran gear dan boleh menghasilkan bunyi seperti motosikal enjin pembakaran dalaman biasa.

Yamaha dedah motosikal konsep yang akan dibawa ke Japan Mobility Show – berteknologi AI, gerak sendiri

Satu lagi yang menarik adalah Tricera. Ia adalah sebuah kenderaan yang mempunyai dua tempat duduk, tiada bumbung dan tiga tayar – dua di hadapan dan satu di belakang. Menurut Yamaha, kenderaan ini bukan setakat dapat memberikan rasa bebas, tetapi juga kepuasan memandu baru bagi penggunanya.

Bukan setakat roda hadapan, roda belakang juga boleh membelok dan beberapa mod disediakan untuk kegunaan pemandu. Apabila dalam mod manual, pusingan roda belakang boleh dikawal sendiri oleh pemandu dan ia boleh digunakan untuk mencapai dan meneroka kemahiran pengendalian baru.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required