Belanjawan 2024: Cukai Perkhidmatan naik dari 6% kepada 8% pada 2024, kos servis kenderaan naik

Belanjawan 2024: Cukai Perkhidmatan naik dari 6% kepada 8% pada 2024, kos servis kenderaan naik

Dalam Belanjawan 2024 yang sedang dibentangkan oleh perdana menteri Malaysia merangkap menteri kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyebut kerajaan bercadang untuk menaikkan cukai perkhidmatan yang kini berada pada kadar 6% kepada 8%.

“Untuk tidak membebankan rakyat, peningkatan ini tidak termasuk perkhidmatan seperti makanan dan minuman serta telekomunikasi. Kerajaan juga akan meluaskan skop perkhidmatan bercukai meliputi perkhidmatan logistik, pembrokeran, penjajajaminan dan karaoke”, kata Anwar.

Oleh itu kenaikan cukai perkhidmatan ini sudah tentu akan melibatkan kos upah untuk servis menyelenggara dan pembaikkan kenderaan. Jadi jangan terkejut ya kalau bil servis kereta tahun depan naik!

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required