Belanjawan 2024: Pelepasan cukai individu sehingga RM2,500 untuk perbelanjaan kemudahan pengecas EV

Belanjawan 2024: Pelepasan cukai individu sehingga RM2,500 untuk perbelanjaan kemudahan pengecas EV

Satu lagi berita yang akan memberi manfaat kepada mereka yang mahu beralih kepada kenderaan elektrik diumumkan oleh perdana menteri Malaysia, merangkap menteri kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim di dalam Belanjawan 2024 sebentar tadi.

Kerajaan bercadang melanjutkan pelepasan cukai sehingga RM2,500 ke atas perbelanjaan kemudahan pengecasan EV untuk tempoh empat tahun lagi (sehingga 2027), dan potongan cukai bagi kos sewaan EV untuk tempoh dua tahun lagi.

Melalui pelepasan cukai ini, pengguna EV antaranya dapat mengurangkan kos naik taraf atau ubah suai sistem elektrik di rumah untuk memasang pengecas kenderaan elektrik, sebagai contoh beralih dari single-phase kepada three-phase.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required