Belanjawan 2024: Projek LRT Pulau Pinang ke Seberang Perai dianggar libatkan kos RM10 bilion

Belanjawan 2024: Projek LRT Pulau Pinang ke Seberang Perai dianggar libatkan kos RM10 bilion

Ini ada lagi berita berkenaan pembangunan rangkaian kereta api daripada pembentangan Belanjawan 2024 sebentar tadi. Seperti yang dirancang oleh kerajaan negeri, projek Transit Aliran Ringan (LRT) untuk Pulau Pinang dianggarkan melibatkan jumlah RM10 bilion menurut kaedah kerjasama awam-swasta (PPP).

Projek LRT ini adalah sebahagian daripada Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) yang akan menghubungkan Komtar dan Bayan Lepas, dengan 23 stesen di sepanjang laluan 26.8 km.

Projek ini juga telah diumumkan pada tahun 2016 akan melibatkan laluan LRT Georgetown-Butterworth, yang akan menghubungkan pulau tersebut dengan bahagian utama Semenanjung, bersama sistem tram di Georgetown serta beberapa laluan monorail.

Pada bulan Mei lalu juga, menteri pengangkutan, Anthony Loke telah memberitahu bahawa kerajaan persekutuan telah membuat keputusan secara prinsipnya untuk melaksanakan projek LRT Pulau Pinang ini.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required