Belanjawan 2024: Rebat RM2,400 untuk pembelian motosikal elektrik – pendapatan bawah RM120k

Belanjawan 2024: Rebat RM2,400 untuk pembelian motosikal elektrik – pendapatan bawah RM120k

Belanjawan 2024 yang dibentangkan oleh perdana menteri Malaysia merangkap menteri kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyaksikan pengumuman rebat sehingga RM2,400 untuk pembelian motosikal elektrik.

Peruntukan yang dipanggil sebagai Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik ini diberikan kepada mereka yang berpendapatan tahunan RM120,000 ke bawah dan diperkenalkan demi mempromosi penggunaan motosikal kuasa elektrik bagi golongan B40.

Mereka yang berminat dengan kenderaan elektrik (EV) juga dapat menikmati beberapa lagi peruntukan lain seperti pengecualian cukai sehingga Rm2,500 untuk perbelanjaan berkenaan pengecasan EV serta pengurangan cukai untuk sewaan EV selama dua tahun.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required