Belanjawan 2024: TNB, Gentari dan Tesla labur lebih RM170 juta untuk pasang 180 pengecas EV

Belanjawan 2024: TNB, Gentari dan Tesla labur lebih RM170 juta untuk pasang 180 pengecas EV

Dalam usaha untuk pemperkukuh dan memperluas rangkaian prasarana bagi menyokong penggunaan dan pertumbuhan industri EV di negara ini, kerajaan turut mengalu-alukan pelaburan lebih daripada RM170 juta daripada TNB, Gentari dan Tesla.

Ini adalah bagi memperluas rangkaian kemudahan pengecasan ke seluruh negara dengan melibatkan pemasangan sebanyak 180 stesen pengecas. Ini kemungkinan akan melibatkan campuran antara pengecas pantas DC dan juga pengecas AC.

Hal ini adalah penting, antaranya untuk mempergiat penerapan penggunaan EV dalam kalangan rakyat teramai yang sekaligus akan menjadi pemangkin kepada ekosistem pengeluaran dan penggunaannya ke tahap lebih meluas dalam masa terdekat.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required