Honda RS-X Repsol Edition 2023 tiba di M’sia – RM10k

Honda RS-X Repsol Edition 2023 tiba di M’sia – RM10k

Tahun ini Boon Siew Honda (BSH) sekali lagi melancarkan RS-X Repsol Edition, yang ditawarkan pada harga RM9,998 tidak termasuk insurans dan terhad hanya 5,000 unit seluruh Malaysia. Ia akan mula berada di wakil pengedar BSH esok.

Jika dibandingkan dengan RS-X Repsol Edition yang diperkenalkan pada tahun lepas, model tahun ini melihatkan sedikit perubahan grafik, termasuk di bahagian dada, serta tulisan Repsol di bahagian tepi yang lebih besar. Skema warna ikonik jenama ini, iaitu putih, oren dan merah masih dikekalkan.

Bahagian lain adalah sama sahaja seperti RS-X biasa, bermula dengan enjin, yang menggunakan unit suntikan bahan api satu silinder DOHC 149.16 cc, dan dipadankan bersama transmisi enam kelajuan untuk menghasilkan kuasa 15.8 hp pada 9,000 rpm dan 13.6 Nm tork pada 7,000 rpm. Enjin hanya boleh dihidupkan dengan pemula elektrik.

Honda RS-X Repsol Edition 2023 tiba di M’sia – RM10k

Kedua-dua brek hadapan dan belakang RS-X menggunakan sistem cakera dengan angkup satu piston dan dilengkapi dengan ABS one-channel, sementara suspensi pula terdiri daripada fork teleskopik di hadapan dan monoshock dengan pelarasan pra beban di belakang. Rim adalah unit 17 inci dengan tayar 90/80 di hadapan dan 120/70 di belakang.

Kelengkapan lain yang terdapat pada RS-X adalah seperti tangki bahan api 4.5 liter, meter digital dengan penunjuk kedudukan gear, lampu depan dan belakang LED, berat 122 kg dan klac jenis basah. Model ini datang dengan jaminan selama dua tahun atau 20,000 km.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required