Triumph Tiger 900 terima peningkatan untuk model tahun 2024 – kuasa naik 13%, kelengkapan ditambah

Triumph Tiger 900 terima peningkatan untuk model tahun 2024 – kuasa naik 13%, kelengkapan ditambah

Triumph memberikan peningkatan kepada model jelajah Tiger 900 tahun 2024, dengan kini disediakan dalam tiga versi iaitu Tiger 900 GT, GT Pro dan Rally Pro. Prestasi, kemampuan serta keselesaan model ini ditambah baik bagi memberikan lebih kepuasan kepada penunggang.

Paling utama adalah enjin tiga silinder 888 cc padanya menerima peningkatan kuasa sehingga 13%, menjadikan keseluruhannya 108 PS pada 9,500 rpm dan tork 95 Nm pada 6,850 rpm. Walaupun dengan kuasa yang lebih tinggi ini, penggunaan bahan api dapat dijadikan lebih baik sembilan peratus.

Bagi menjadikan motosikal ini lebih selamat atas jalan, ia telah ditambah dengan lampu amaran kecemasan, yang boleh menyala secara automatik apabila membrek dengan kuat dan padam apabila kembali bergerak. Selain daripada itu, lampu DRL Tiger 900 2024 ini juga menerima rekaan pencahayaan baru.

Untuk keselesaan penunggang dan juga penumpang semasa perjalanan jarak jauh, tempat duduk Tiger 900 2024 telah direka semula manakala pemegang kini menerima sistem baru dengan penyerap. Setiap model mempunyai tempat duduk standard yang boleh dilaras sebanyak 20 mm sementara bagi pemegang, unit pada Rally Pro telah ditarik 15 mm ke belakang.

Tidak ketinggalan adalah panel meter, yang menerima unit TFT tujuh inci baru bersama My Triumph Connectivity System yang diberikan secara standard untuk semua versi Tiger 900. Melalui sistem ini, pengguna boleh menyambungkan motosikal kepada telefon bimbit untuk memberikan fungsi notifikasi serta kawalan muzik, panggilan serta navigasi.

Melengkapkan naik taraf bagi model tahun 2024 adalah di bahagian penampilan, dengan panel badan serta rekaannya dijadikan lebih kemas dan bersepadu, sambil mengekalkan rupa agresif serta kedudukan yang lebih kepada jenis jelajah/kembara.

Triumph Tiger 900 terima peningkatan untuk model tahun 2024 – kuasa naik 13%, kelengkapan ditambah

Untuk pengetahuan, Tiger 900 GT dan 900 GT Pro adalah versi yang lebih kepada penggunaan atas jalan biasa, didatangkan dengan rim aluminium 17 inci depan dan belakang bagi GT dan 19 inci di hadapan, 17 inci di belakang bagi GT Pro.

Jarak gerak suspensi Marzocchi pada kedua-dua versi ini adalah sama, iaitu 180 mm di hadapan, dan 170 mm di belakang, tetapi GT Pro mendapat fork 45 mm USD boleh laras sepenuhnya serta monoshock dengan pelarasan pra beban elektronik dan lantunan. Tinggi tempat duduk GT dan GT Pro adalah antara 820 ke 840 mm manakala beratnya pula adalah 222 kg.

Pergi kepada Tiger 900 Rally Pro yang lebih berkemampuan untuk meredah jalan lasak, ia didatangkan dengan rim spoekd 21 inci di hadapan dan 17 inci di belakang, sementara suspesi dinaik taraf dengan unit Showa boleh laras sepenuhnya di hadapan dan belakang, menghasilkan jarak gerak masing-masing 240 mm dan 230 mm. Tinggi tempat duduk Rally Pro adalah antara 860 ke 880 mm dan mencatat berat 228 kg.

Kelengkapan lain yang tersedia pada Tiger 900 adalah termasuk transmisi enam kelajuan dengan klac assist & slip, empat mod tunggangan pada GT (tambahan mod Rider pada GT Pro dan Off-Road Pro pada Rally Pro), angkup brek Brembo Stylema berkembar di hadapan, Cornering ABS, Cornering Traction Control, cruiser control serta penghadang angin boleh laras.

GALERI: Triumph Tiger 900 GT/GT Pro 2024

GALERI: Triumph Tiger 900 Rally Pro 2024

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required