Permintaan EV di Eropah menurun, VW hentikan rancangan pembinaan kilang bateri Giga baharu

Permintaan EV di Eropah menurun, VW hentikan rancangan pembinaan kilang bateri Giga baharu

Pengerusi Volkswagen Group Oliver Blume mengumumkan bahawa syarikatnya akan menghentikan terlebih dahulu rancangan untuk membuka kilang bateri keempat untuk kenderaan elektrik (EV) buat masa sekarang kerana permintaan terhadap model sedemikian dilihat semakin menurun tahun ini, lapor Reuters.

Sebelum ini Volkswagen dilihat sedang mencari tapak bagi pembinaan kilang giga untuk bateri EV berkenaan di Timur Eropah dan telah membuat keputusan tahun lalu ketika mempertimbangkan beberapa lokasi di Republik Czech, Hungary, Poland atau Slovakia.

Manakala pada awal tahun ini, Volkswagen Group menyatakan pihaknya tidak akan membuat keputusan tergesa-gesa bagi memilih lokasi berkenaan. Namun pada Rabu lalu pegawai dari Republik Czech menyatakan bahawa mereka akan menawarkan tanah yang dicadangkan kepada Volkswagen itu kepada pelabur lain kerana sudah tidak mampu untuk menunggu lebih lama.

Volkswagen sebelum ini telah pun memilih beberapa tapak bagi pembangunan kilang sel bateri iaitu di Salzgitter (Jerman), Valencia (Sepanyol), dan St. Thomas (Kanada), dikatakan mempunyai potensi produksi keseluruhan sehingga 200 gigawatt-jam setahun.

Permintaan EV di Eropah menurun, VW hentikan rancangan pembinaan kilang bateri Giga baharu

“Berdasarkan keadaan pasaran, termasuk pasaran BEV (kenderaan elektrik bateri) di Eropah yang lembap…buat masa ini tiada rasional perniagaan untuk membuat keputusan di mana tapak selepas ini,”kata Blume dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh wakil VW Republik Czech iaitu Skoda Auto.

Blume dilaporkan telah berjumpa dengan pegawai-pegawai dari Republik Czech minggu ini kerana negara berkenaan kini sedang mencari peluang pelaburan dan memutamadkan semua urusniaga penting dalam sektor automotif ketika industri kenderaan global yang kini sedang beralih dari bahan api fosil kepada teknologi tenaga baharu.

“kami tak boleh terus untuk menahan penggunaan tanah bagi projek ini,” kata Perdana Menteri Republik Czech Pter Fiala. Menteri Industri negara tersebut Jozef Sikela pula memberitahu bahawa dia kini sedang berbincang dengan lima pelabur, dengan dua daripadanya sebesar skala projek Volkswagen.

Volkswagen kini merupakan antara jenama yang terjejas akibat permintaan EV yang kian menurun, dan ia hanya mendapat tempahan sebanyak 150,000 unit berbanding 300,000 pada tahun lalu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required