Perodua naikkan sasaran pengeluaran sebanyak 338k unit dan jualan pula 325k unit menjelang akhir 2023

Perodua naikkan sasaran pengeluaran sebanyak 338k unit dan jualan pula 325k unit menjelang akhir 2023

Perodua telah mengumumkan keputusan untuk menaikkan sasaran pengeluarannya tahun ini kepada 338,000 unit dan menetapkan sasaran jualan yang lebih tinggi iaitu sebanyak 325,000 unit kenderaan menjelang akhir tahun ini. Menurutnya, keputusan tersebut didorong oleh bekalan komponen yang bertambah baik daripada vendor automotif serta permintaan yang sihat bagi model keluarannya.

“Bulan ini menyaksikan Perodua mencatatkan prestasi pengeluaran dan jualan tertinggi, masing-masing 35,111 unit dan 33,836 unit dalam hanya tempoh sebulan,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad.

Tambah beliau, peningkatan dalam pengeluaran dapat dicapai dengan sumber yang tersedia dalam ekosistem automotif semasa, dan perkembangan itu memberi petunjuk kepada potensi pertumbuhan bagi kedua-dua sisi permintaan dan bekalan dalam industri berkenaan.

“Walaupun terdapat beberapa isu seperti ketersediaan bekalan cip semikonduktor dalam jangka panjang masih berlaku, namun kami sudah mempunyai bekalan yang cukup. Justeru, prestasi suku keempat Perodua dijangka menjadi yang terbaik dalam sejarah,” katanya lagi.

Bagi aspek jualan dari Januari hingga Oktober 2023, sebanyak 267,063 unit telah didaftarkan, dengan kenaikan sebanyak 20.2% daripada 222,203 unit dalam tempoh sama tahun lalu.

Perodua naikkan sasaran pengeluaran sebanyak 338k unit dan jualan pula 325k unit menjelang akhir 2023

Manakala bagi asas tahun ke tahun, Perodua telah mengeluarkan 280,452 unit kenderaan bagi tempoh Januari hingga Oktober 2023, dengan kenaikan sebanyak 22% berbanding 229,811 unit dalam tempoh yang sama tahun lalu.

“Jika momentum ini berterusan, industri automotif berpeluang untuk terus berkembang pada tahun 2024 dan ia akan membantu melonjakkan sentimen pengguna walaupun berhadapan dengan ketidaktentuan ekonomi tahun hadapan.

“Pada masa ini, fokus kami adalah untuk memaksimumkan potensi syarikat dalam aspek pengeluaran dan jualan bagi membolehkan para pelanggan kami menerima kenderaan Perodua mereka dengan lebih pantas,” tambahnya.

Pada Januari 2023, Perodua mengumumkan sasaran pengeluaran sebanyak 330,000 unit dan sasaran jualan sebanyak 314,000 kenderaan berdasarkan momentum jualan yang diterima berhubung lanjutan penghantaran bagi kenderaan yang mendapat pengecualian cukai jualan pada tahun 2021 di samping permintaan yang baik terhadap model Axia.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required