Johor tetapkan fatwa 81 km sehala sebagai kadar baharu 2 marhalah bagi musafir solat jamak dan qasar

Johor tetapkan fatwa 81 km sehala sebagai kadar baharu 2 marhalah bagi musafir solat jamak dan qasar

Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor telah mewartakan fatwa penetapan 81 km sehala sebagai kadar baharu bagi dua marhalah untuk musafir menunaikan solat jamak dan qasar. Menerusi surat warta yang dikongsikan oleh Media Digital Johor, fatwa itu diwartakan dalam Warta Kerajaan Johor bertarikh 9 November 2023 seperti mana yang diperakui oleh Mufti Johor Datuk Yahya Ahmad.

Menurut beliau, pewartaan itu dibuat mengikut ketetapan di bawah Seksyen 47 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Johor) 2003 [Enakmen 16 Tahun 2003]. Di mana Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor, iaitu atas perintah dan perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan, menyediakan fatwa yang dinyatakan untuk disiarkan menurut subseksyen 48 (6) enakmen itu.

“Adalah ditetapkan bahawa penentuan kadar dua marhalah bagi musafir untuk menunaikan solat jamak dan qasar serta hukum-hukum fiqah lain yang memberi keringanan (rukhsoh) adalah 81 kilometer,” katanya.

Laporan Berita Harian pula menyebut, pada 25 April tahun lalu, jawatankuasa berkenaan membuat keputusan penetapan kadar dua marhalah adalah 81 km setelah dilihat dan dibahaskan dengan teliti dari setiap sudut. Ia selaras keputusan yang dibuat mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-118 pada 16 hingga 17 Februari 2021.

Muzakarah berpendapat bahawa hukum penentuan kadar dua marhalah, kariah dan balad dari perspektif fiqah semasa adalah adalah 81 km (taqribi) dengan persempadan dan penentuan kariah serta balad adalah mengikut empat pilihan termasuk kaedah, uruf dan ketetapan negeri-negeri selaras akta atau enakmen negeri. Ia juga boleh mengikut peta yang dikeluarkan oleh Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) atau peta disediakan Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (PLANMalaysia) melalui sistem i-PLAN.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required