JPJ bimbang jumlah pemandu kenderaan komersil warga asing (PEWA) tanpa lesen kini semakin ramai

JPJ bimbang jumlah pemandu kenderaan komersil warga asing (PEWA) tanpa lesen kini semakin ramai

Pengarah Kanan Penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Lokman Jamaan melahirkan rasa bimbang berikutan jumlah pemandu warga asing (Pewa) yang memandu kenderaan komersial tanpa lesen kini semakin meningkat.

Menurutnya dalam laporan Sinar Harian, perkara ini boleh memberi kesan sangat buruk kepada pengguna jalan raya lain.

“Kita melihat tindakan Pewa membawa kenderaan persendirian atau komersial tanpa lesen merupakan satu kesalahan besar serta sangat serius.

“Ini kerana mereka tidak pernah dilatih menggunakan atau mengendalikan kenderaan di atas jalan raya. Tindakan seumpama ini boleh mengundang risiko besar kepada banyak pihak yang sama-sama menggunakan jalan raya,” katanya dalam sidang akhbar selepas Operasi Khas Bersepadu Kenderaan Perkhidmatan Awam oleh JPJ bersama Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) semalam.

Operasi bersepadu itu dibuat bermula dari jam 3 pagi sehingga 9 pagi di sekitar Laluan Masuk melalui arah Kajang-Puchong ke Putrajaya, melibatkan seramai 40 pegawai dan anggota JPJ dan 150 petugas JIM. Dalam operasi ini sahaja seramai empat Pewa berjaya ditahan.

Menurut Lokman sebanyak 2,665 notis kesalahan dikenakan sepanjang tempoh 13 hari operasi bersepadu dilaksanakan bermula 1 November. Beliau menyatakan tindakan Pewa melakukan kesalahan jalan raya ini dilihat sangat serius dan membimbangkan.

Lokman turut memaklumkan sebanyak 224,616 kenderaan diperiksa menerusi Ops Patuh Bersepadu bermula 1 hingga 13 November, dan daripada jumlah tersebut, sebanyak 21,327 dikenakan tindakan notis saman JPJ (P) 22 di atas pelbagai kesalahan, manakala sejumlah 717 kenderaan disita.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required