Pasaran automotif M’sia kurang kompetitif kerana kos rantaian bekalan 30% lebih tinggi dari China – Li Shufu

Pasaran automotif M’sia kurang kompetitif kerana kos rantaian bekalan 30% lebih tinggi dari China – Li Shufu

Bagi membolehkan satu-satu jenama automotif itu bersaing, syarikat tersebut perlu memastikan bahawa ia beroperasi dengan kos yang rendah, membolehkan kenderaan dijual dengan harga yang kompetitif. Dan kos operasi ini sememangnya bergantung kepada rantaian bekalan yang membekalkan komponen dan material dalam proses produksi.

Menurut pengerusi Geely, Li Shufu, kos rantaian bekalan merupakan antara sebab mengapa industri automotif di Malaysia kurang kompetitif, di mana ia adalah 30% lebih tinggi dari China serta 10% lebih tinggi dari negara jirannya, Thailand.

Dalam satu wawancara rancangan “Dialogue” terbitan stesen televisyen China iaitu CCTV dan dipetik oleh portal CNMO, Li menyatakan bahawa sebab utama yang membuatkan kos rantaian bekalan di Malaysia tinggi adalah kerana kekurangan tahap kompetitif pengeluar komponen tempatan.

Pasaran automotif M’sia kurang kompetitif kerana kos rantaian bekalan 30% lebih tinggi dari China – Li Shufu

Menurutnya bekalan komponen automotif di Malaysia masih sangat bergantung kepada import dari luar negara, dan disebabkan saiz pasaran automotif tempatan yang kecil agak menyukarkan ia mendapat skala yang cukup bagi mengurangkan lagi kos.

Sedar dengan apa yang berlaku, Li menyatakan bahawa salah satu keutamaan Geely di Malaysia adalah untuk membantu memperbaiki tahap kompetitif rantaian bekalan industri automotif tempatan. Beliau menegaskan bahawa Geely akan menaikkan industri komponen automotif di Malaysia dengan memperkenalkan syarikat-syarikat komponen automotif global yang maju ke dalam pasaran bagi memperkuatkan kerjasama dengan pembekal tempatan.

Apa yang diperkatakan oleh Li Shufu ini seiring dengan apa yang sedang diusahakan oleh Geely dengan pembangunan projek Lembah Teknologi Tinggi Automotif (AHTV) di sekitar Bandar Proton, Tanjung Malim. Tahun lalu Geely mengumumkan bahawa ia mempunyai rancangan untuk menaikkan pelaburannya di sini sehingga RM32 bilion bagi menjadikan Malaysia sebagai hab produksi untuk pasaran eksport.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required