Yamaha EZ115 tiba dalam warna baru – harga RM5.7k

Yamaha EZ115 tiba dalam warna baru – harga RM5.7k

Tahun ini boleh dikatakan hampir semua model kapasiti rendah dari Hong Leong Yamaha Motor diberikan penampilan baru, dan ini termasuklah EZ115. Kapcai permulaan yang pertama kali diperkenalkan kepada pasaran Malaysia Januari tahun lalu itu sekarang ditawarkan dalam tiga warna baru iaitu biru, kelabu dan ungu.

Bagi warna biru dan ungu, rim motosikal seperti biasa menggunakan warna hitam, tetapi bagi yang berwarna kelabu, ia dijadikan lebih menyerlah dengan rim yang berwarna merah. Harga model ini naik RM100 berbanding harga tahun lepas, menjadi RM5,698 tidak termasuk insurans.

Walaupun menggunakan nama yang bermula dengan huruf EZ, motosikal ini bukanlah sebuah skuter, sebaliknya adalah kapcai bertransmisi empat kelajuan (tanpa klac tangan), dan dipacu oleh enjin satu silinder, SOHC, suntikan bahan api, 114 cc, mampu menghasilkan kuasa 8.7 PS pada 7,000 rpm dan tork 9.5 Nm pada 5,500 rpm.

Enjin yang mendapat penarafan Euro 4 itu boleh dihidupkan dengan menggunakan penendang kaki ataupun butang elektrik, sementara pada panel meter pula terdapat lampu penunjuk Eco serta tanda amaran bateri sekiranya bateri mula menjadi lemah.

EZ115 juga boleh memberikan kemudahan tambahan kepada pengguna dengan menyediakan ruang simpanan di bawah tempat duduk, tetapi ia telah menjadikan tangki bahan apinya sedikit kecil berbanding Lagenda 115Z, iaitu 3.9 liter (Lagenda berkapasiti 4.05 liter).

Bahagian lain motosikal ini dijadikan ringkas sahaja, dengan lampu masih menggunakan mentol, brek cakera hanya di depan (belakang menggunakan dram) dan rim bersaiz 17 inci dengan tayar 70/90 di depan dan 80/90 di belakang. Suspensi pula terdiri daripada fork teleskopik di hadapan dan dua penyerap hentak di belakang.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required