Penyasaran subsidi negara telah dibincang dan dipersetujui sejak 25 tahun lalu – PMX Anwar

Penyasaran subsidi negara telah dibincang dan dipersetujui sejak 25 tahun lalu – PMX Anwar

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa Penyasaran subsidi negara yang dilaksana kerajaan ketika ini sebenarnya dasar yang sudah dibincang dan dipersetujui sejak 25 tahun dulu, iaitu ketika beliau masih memegang jawatan sebagai Menteri Kewangan ketika itu.

Katanya, walau bagaimana pun langkah tidak dilaksana kerana pimpinan ketika itu lebih memikirkan soal survival politiknya, di samping penyasaran subsidi ini sendiri tak mudah untuk dilaksanakan, laporan Berita Harian.

“Dasar (penyasaran subsidi) baik. Semua Perdana Menteri dari dulu setuju mesti ada penyasaran subsidi. Perkara ini dibincangkan semasa saya jadi Menteri Kewangan dulu. Lebih 25 tahun yang lalu sudah dibincangkan perlunya penyasaran subsidi, tapi tak upaya dilakukan kerana tak mudah. Biasanya pemimpin politik ini dia fikir kesan kepada pimpinan.

“Apa pun kalau tarik subsidi atau naikkan cukai memamg membebankan. Itu pandangan politik,” katanya yang mengulas mengenai subsidi bersasar yang dilaksanakan oleh kerajaan Madani, termasuk yang terbaharu melibatkan kenaikan harga diesel di Semenanjung Malaysia.

Penyasaran subsidi negara telah dibincang dan dipersetujui sejak 25 tahun lalu – PMX Anwar

Beliau turut berkata, kerajaan yakin langkah diputuskan ini baik, khususnya untuk memastikan subsidi negara hanya diberi kepada mereka yang layak.

“Dalam pertimbangan kita (kerajaan), kita sudah buat keputusan yang baik iaitu sementara kita harus bantu rakyat majoriti, kita tak seharusnya beri subsidi kepada golongan maha kaya, industri besar dan orang asing.

“Bukan diskriminasi kepada orang asing kerana orang asing tak bayar cukai, cukai levi yang sangat kecil. Kita teliti dan dalam Jemaah Menteri pun hampir setiap minggu mendapat liputan dan perkembangan untuk pastikan pelaksanaan (penyasaran subsidi) ini berkesan,” katanya yang mengakui menerima segala kritikan serta kecaman atas keputusan dibuat kerajaan dalam menyusun semula agihan subsidi negara.

Mulai 10 Jun 2024, kerajaan telah memulakan program rasinolisasi subsidi diesel, dengan mengumumkan harga diesel di Malaysia akan diapungkan dan ditetapkan pada harga runcit RM3.35 seliter. Di mana harga baharu tersebut hanya melibatkan semua stesen minyak di Semenanjung Malaysia sahaja. Manakala harga untuk Sabah dan Sarawak masih dikekalkan pada RM2.15 seliter.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required