MINI Cooper 5 Door F65 2024 diperkenal – banyak bahagian diperkemas, pilihan enjin 3- dan 4-silinder

MINI Cooper 5 Door F65 2024 diperkenal – banyak bahagian diperkemas, pilihan enjin 3- dan 4-silinder

Beberapa bulan selepas versi F66 tiga pintu didedahkan kepada dunia, kini MINI memperkenalkan pula MINI Cooper 5 Door F65 baru yang diberikan beberapa peningkatan dan perubahan. Enjinnya juga terdiri daripada beberapa pilihan.

Menurut MINI, Cooper 5 Door F65 ini mencatat ukuran panjang 4,036 mm, lebar 1744 mm dan tinggi 1,464 mm, menjadikan ia sedikir lebih besar berbanding F55 sebelumnya. Apabila dibandingkan pula dengan Cooper 3 Door F66, jarak rodanya adalah lebih panjang 72 mm, menjadi 2,567 mm manakala badan pula 172 mm lebih panjang.

Konsep rekaan terkini MINI yang dipanggil sebagai ‘Charismatic Simplicity’ diterapkan pada model baru ini, dengan terdapat lampu hadapan bulat yang mempunyai DRL jalur melintang di dalamnya, gril berpetak besar serta corak lampu belakang dengan garis putus-putus.

MINI Cooper 5 Door F65 2024 diperkenal – banyak bahagian diperkemas, pilihan enjin 3- dan 4-silinder

Seperti yang boleh dijangka, bahagian dalam Cooper 5 Door ini adalah sama seperti versi tiga pintu, dengan antara perhatian utama tertumpu kepada skrin sesentuh OLED 9.4 inci untuk infotainmen yang berbentuk bulat di tengah. Ia berfungsi menggunakan MINI Operation System 9 yang berasaskan Android dan boleh memberikan pelbagai akses kepada fungsi kenderaan serta paparan.

Ciri lain yang disediakan adalah termasuk pembantu kawalan suara yang boleh dipanggil sebagai ‘Spike’ serta papan pemuka yang dibalut dengan fabrik. Apabila mendapat pakej MINI Experience Modes, pelbagai grafik boleh dipancarkan ke atas papan pemuka tersebut.

Beberapa butang kawalan utama termasuk pemilih gear dan penghidup enjin diletakkan di bawah skrin infotainmennya, sementara pada konsol tengah terdapat pengecas Qi tanpa wayar serta ruang letak barang tanpa gangguan kerana tiada tuil brek tangan atau tombol gear di situ. Dalam keadaan tempat duduk tegak, ruang barangan yang disediakan berkapasiti 275 liter, tetapi apabila dibaringkan ia boleh menjadi 925 liter.

Seperti biasa, pelanggan disediakan dengan pelbagai pilihan kelengkapan untuk kenderaan mereka, termasuk empat jenis kemasan (Essential, Classic, Favoured dan JCW Trim), yang bukan sahaja memberi perubahan di bahagian luar, tetapi juga dalam. Pilihan rim bermula dari 16 inci hingga 18 inci.

Untuk enjin, varian Cooper C mendapat unit petrol tiga silinder 1.5 liter turbo B38, yang menghasilkan kuasa sehingga 156 PS (154 hp atau 115 kW) dan tork 230 Nm, membolehkan ia memecut 0-100 km/j dalam masa lapan saat dan mencapai kelajuan maksimum 225 km/j.

Piilhan kedua adalah Cooper S dengan enjin petrol empat silindern 2.0 liter B48, berkuasa 204 PS (201 hp atau 150 kW) dan tork 300 Nm, mampu mencatat masa pecutan 0-100 km/j lebih pantas, iaitu 6.8 saat dan laju maksimum 242 km/j.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required