Dasar AP Terbuka dilaksana mulai 1 Julai – lebih ramai bumiputera boleh ceburi industri import kenderaan

Dasar AP Terbuka dilaksana mulai 1 Julai – lebih ramai bumiputera boleh ceburi industri import kenderaan

Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) bakal melaksanakan Dasar AP Terbuka berkuatkuasa 1 Julai 2024, sekaligus memberikan peluang kepada mana-mana syarikat Bumiputera, termasuk yang tidak pernah terbabit dalam aktiviti automotif boleh memohon untuk dilantik sebagai syarikat AP Terbuka bagi menceburi aktiviti pengimportan dan penjualan kenderaan di Malaysia.

Menurut MITI, langkah itu selaras dengan usaha kerjaan untuk terus meningkatkan keterangkuman dan ketelusan dalam proses permohonan AP Terbuka, laporan Bernama.

Di mana syarikat Bumiputera yang berminat adalah tertakluk kepada syarat utama iaitu berstatus Sendirian Berhad, pemilikan 100% Bumiputera, mempunyai modal berbayar minimum RM1 juta dan sedang beroperasi sekurang-kurangnya dua tahun.

“Pelaksanaan dasar ini dijangka akan menarik lebih banyak syarikat Bumiputera untuk berkecimpung dalam industri automotif. Pertambahan bilangan syarikat akan menjadikan segmen ini lebih kompetitif dan berdaya saing,” kata MITI.

Dasar AP Terbuka dilaksana mulai 1 Julai – lebih ramai bumiputera boleh ceburi industri import kenderaan

Tambah MITI, objektif utama kerajaan adalah untuk terus memperkasa agenda sosio-ekonomi Bumiputera dengan memberi peluang kepada lebih ramai usahawan Bumiputera yang berdaya saing untuk terbabit dalam sektor automotif.

Justeru, MITI mempelawa syarikat-syarikat Bumiputera yang berminat dan layak untuk membuat permohonan. Garis panduan, borang permohonan dan senarai semak boleh dirujuk menerusi PAUTAN INI.

MITI berkata, Dasar AP Terbuka yang dilaksanakan sejak 1970 berjaya melahirkan syarikat Bumiputera yang berdaya maju, bukan saja di dalam segmen mengimport dan menjual kenderaan, tetapi juga dalam aktiviti-aktiviti utama di sepanjang rantaian bekalan seperti perkhidmatan selepas jualan, insurans dan logistik.

Dasar itu adalah antara dasar berkaitan Bumiputera yang masih dikekalkan sehingga kini dan penting bagi mencapai sasaran 30 peratus pemilikan ekuiti Bumiputera dalam ekonomi negara seperti yang digariskan di bawah Dasar Ekonomi Baharu (DEB).

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required