Gentari tukar harga cas EV ikut kWh – dari RM1.30 per kWh untuk DC dan 90 sen per kWh untuk AC

Gentari tukar harga cas EV ikut kWh – dari RM1.30 per kWh untuk DC dan 90 sen per kWh untuk AC

Gentari adalah antara beberapa syarikat yang masih menggunakan harga mengikut minit pada pengecas kenderaan elektrik mereka. Walaubagaimanapun, sekarang anak syarikat Petronas itu akhirnya mengambil keputusan mengikut kebanyakan syarikat lain dengan menetapkan harga mengikut kWh, pada semua pengecas mereka.

Kenapa Gentari mengambil masa lama untuk beralih sepenuhnya tidak diketahui, sedangkan mereka sudah mempunyai pengecas per-kWh yang beroperasi di X Park Sunway Serene sejak November 2022. Berkemungkinan, ia mempunyai kaitan dengan lesen Electric Vehicle Charging System (EVCS) yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga untuk pengecas per-kWh.

Melihat di dalam aplikasi Gentari Go, struktur harga rangkaian pengecas sekarang kebanyakannya adalah sama sahaja seperti yang ditetapkan pada April 2023. Sedikit perubahan yang dibuat, pengecas AC 11 dan 22 kW kini diletakkan dalam kategori sendiri, pada harga RM1.05 kWh, membawa ia keluar daripada kategori harga 90 sen per kWh yang masih digunakan pada pengecas 7 kWh.

Gentari tukar harga cas EV ikut kWh – dari RM1.30 per kWh untuk DC dan 90 sen per kWh untuk AC

Kemudiannya, Gentari tidak lagi menggunakan pengecas pantas DC 350 kW mereka di X Park Sunway Serene pada kadar maksimum. Ia dihadkan kepada 175 kW dan dikenakan harga RM1.50 per kWh sama seperti pengecas DC yang lain. Struktur harga pengecas Gentari adalah seperti berikut:

  • AC 7kW – RM0.90/kWh
  • AC 11kW/22kW – RM1.05/kWh
  • DC up to 30kW – RM1.30/kWh
  • DC 50kW-180kW – RM1.50/kWh

Walaubagaimanapun, pengecas Gentari di The Exchange TRX masih mengenakan harga mengikut minit, iaitu 25 sen per minit, untuk pengecas AC 22 kW.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required