Penyedia insuran kenderaan di Thailand akan naikkan kadar premium untuk EV – alat ganti 60% lebih mahal

Penyedia insuran kenderaan di Thailand akan naikkan kadar premium untuk EV – alat ganti 60% lebih mahal

Di Thailand, Tokio Marine Safety Insurance mengumumkan bahawa ia kini telah menghentikan premium insurans semasanya untuk pelanggan EV baharu, dan kini akan mempertimbangkan kadar premium baharu berdasarkan kes demi kes. Perubahan dalam polisi insurans kenderaan elektrik (EV) ini berkuat kuasa pada 1 Julai, lapor Bangkok Post.

Penyedia insurans kenderaan itu berkata bahawa ia akan terus menyediakan insurans untuk EV, tetapi menyatakan langkah untuk menyemak semula kadarnya akan dipengaruhi oleh turun naik harga pasaran EV baharu dan terpakai, yang dikatakan memberi kesan kepada nilai insurans. Syarikat itu menambah bahawa pelanggan sedia ada yang ingin memperbaharui polisi akan terus menerima perlindungan standard, tetapi ia kini akan adalah berasaskan kadar premium pembaharuan pada rekod tuntutan.

Turun naik harga EV yang tidak tentu dan nilai tuntutan yang tinggi dilaporkan menyebabkan penyedia insurans itu perlu memikirkan semula cara menawarkan perlindungan. Menurut laporan media tempatan, Persatuan Insurans Am Thai baru-baru ini turut memberi amaran kepada ahlinya tentang EV.

Difahamkan bahawa alat ganti dalam beberapa kes adalah 50-60% lebih mahal daripada kereta enjin pembakaran dalaman, dan kebanyakkan tuntutan kerosakan adalah berjumlah 90-100% daripada nilai kereta. Berdasarkan apa yang terjadi di banyak negara, walaupun hanya berlaku kerosakan kecil pada pek bateri EV ketika berlaku pelanggaran sudah cukup boleh mengakibatkan keseluruhan unit perlu diganti. Pek bateri biasanya menyumbang kira-kira separuh daripada kos kenderaan elektrik.

Penyedia insuran kenderaan di Thailand akan naikkan kadar premium untuk EV – alat ganti 60% lebih mahal

Presiden persatuan itu, Suwat Supakarndechakul, berkata dua syarikat insurans dilaporkan telah memutuskan untuk menghentikan tawaran polisi untuk EV. “Kami sedang memantau keadaan untuk mengetahui apa yang berlaku dengan kedua-dua syarikat insurans itu,” katanya, tanpa menamakan kedua-dua firma itu.

Beliau menambah bahawa TAIA merancang untuk bertemu dengan pembuat EV global, yang juga ahli persatuan, serta Persatuan Insurans Am Thai (TGIA) untuk meneliti isu itu. Presiden TGIA Somporn Suebthawilkul berkata persatuan itu meminta ahlinya membentangkan kaedah mereka untuk mengira premium insurans EV.

Naib pengerusi Persekutuan Industri Thai Surapong Paisitpatanapong berkata masih tidak jelas sama ada dua syarikat insurans mahu berhenti menawarkan perlindungan EV. “Kami tidak tahu sama ada ini berpunca daripada masalah berkaitan pembayaran pampasan kepada pelanggan,” katanya.

Penyedia insuran kenderaan di Thailand akan naikkan kadar premium untuk EV – alat ganti 60% lebih mahal

Sementara itu, sumber di Pejabat Suruhanjaya Insurans (OIC) berkata tiada syarikat insurans secara rasmi mengumumkan pembatalan perkhidmatan insurans EV mereka. Pengawal selia itu berkata, sebanyak 23 syarikat insurans masih menyediakan insurans EV di negara ini.

“Bagi kes Tokio Marine, mungkin berlaku salah faham mengenai pembatalan perkhidmatan insurans EVnya. Baru-baru ini syarikat menjelaskan ia sedang menyesuaikan syarat untuk pelanggan sedia ada dan bukan sahaja menerima pemindahan kereta plat hitam,” kata sumber OIC kepada penerbitan berita itu.

Perang harga antara pengeluar, kebanyakannya dari China, merumitkan lagi isu bagi pemilik kereta serta syarikat insurans, tambah laporan itu. Sebagai contoh, syarikat insurans yang menilai nilai gantian kereta pada, katakan, satu juta baht dan harga premium yang sewajarnya mungkin mendapati model yang sama berharga baharu pada 750,000 baht beberapa bulan kemudian, dan oleh itu perlu mengakui jumlah yang lebih tinggi jika kenderaan itu mengalami kemalangan yang serius.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required