Tiada larangan untuk individu dengan masalah pendengaran memiliki lesen PSV – Hasbi Habibollah

Tiada larangan untuk individu dengan masalah pendengaran memiliki lesen PSV – Hasbi Habibollah

Polisi kementerian pengangkutan sekarang tidak melarang Orang Kurang Upaya (OKU) yang mempunyai masalah pendengaran dan pertuturan daripada memohon Lesen Vokasional Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) E-Hailing, kata timbalan menteri pengangkutan, Datuk Hasbi Habibollah dalam Dewan Rakyat, seperti dilaporkan oleh Bernama.

Hasbi turut menambah bahawa mereka yang termasuk dalam kategori ini boleh memohon lesen tersebut dengan mendapatkan pengesahan kesihatan daripada pengamal perubatan berdaftar. Kenyataan Hasbi ini dibuat sebagai jawapan kepada soalan ahli parlimen Subang, Wong Chen yang bertanyakan tentang garis panduan untuk membenarkan pemandu kurang upaya dengan lesen A atau A1 untuk bekerja sebagai pemandu e-hailing, serta rancangan kerajaan untuk membenarkan mereka mendapatkan lesen PSV.

Lesen A adalah untuk individu kurang upaya mengendalikan motosikal dengan berat tanpa muatan tidak lebih 450 kg, manakala lesen A1 adalah untuk OKU mengendalikan kenderaan dengan berat tanpa muatan tidak lebih 3,500 kg.

Pada masa ini, polisi lesen memandu PSV tidak membenarkan pemandu kurang upaya dengan lesen A atau A1 memohon lesen vokasional sebarang kelas. “Perkara ini telah dinyatakan di bawah Seksyen 30, Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang mensyaratkan seorang pemohon membuat akuan dalam borang ditetapkan sama ada menghidap apa-apa penyakit atau ketakdayaan jasmani yang mungkin menyebabkan pemanduan menjadi punca bahaya kepada orang lain,” kata Hasbi.

Tiada larangan untuk individu dengan masalah pendengaran memiliki lesen PSV – Hasbi Habibollah

Apabila ditanya oleh ahli parlimen Rantau Panjang, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff sama ada terdapat sebarang pengecualian untuk individu kurang upaya dalam sektor e-hailing, menteri pengangkutan, Anthony Loke mengesahkan bahawa ada pengecualian yang dibuat, tetapi kekurangan fizikal pemegang lesen A dan A1 tersebut perlu diambil kira.

“Ada yang mungkin tidak boleh di peringkat pengecualian tetapi sebagaimana dalam dasar kita, kita memang ‘pro’ kepada pemandu OKU sebab kita melihat mereka juga mampu memberikan sumbangan kepada masyarakat dan mampu menjadi pemandu berhemah dalam perkhidmatan e-hailing.

“Selagi mereka dapat membuktikan bahawa dari segi fizikal mereka boleh memandu, kita cuba beri pengecualian. Cuma dalam borang pendaftaran mereka memerlukan pengecualian daripada Kementerian Kesihatan dan kita akan buat kajian dan penambahbaikan perkara ini,” kata Loke.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required