Bulan lalu, Honda Malaysia telah menyerahkan seunit City RS e-HEV hybrid kepada Invest Melaka Berhad (IMB). Penyerahan kenderaan itu, dibuat dengan kerjasama syarikat perkongsian kereta Socar, bersempena dengan sambutan ulang tahun ke-50 Melaka State Development Corporation (PKNM).
Kereta terbabit diserahkan oleh Presiden dan COO Honday Malaysia Sarly Adle Sarkum kepada CEO IMB Tuan Haji Ramli Mohd Ali dalam majlis yang berlangsung di Menara MITC, Melaka. Majlis berkenaan turut disaksikan oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Haji Sulaiman Md Ali yang juga merupakan jemaah eksekutif negeri.
“Bagi pihak Honda Malaysia, kami berbesar hati dapat menjadi sebahagian daripada meraikan Invest Melaka Berhad dan berpeluang menyumbang kepada perkembangan industri automotif tempatan. Kami komited untuk pasaran Malaysia dan pertumbuhan industri automotif di sini. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia, kerajaan Melaka, Invest Melaka Berhad dan semua pelanggan kerana terus memberikan kepercayaan kepada kami,” ujar Sarly.
Honda memulakan operasi di kilang Pegoh, Melaka pada tahun 2003, dan barisan produksi kedua telah ditambah pada tahun 2014. Buat masa ini, kapasiti pengeluaran mampu mencecah 100,000 unit kenderaan setahun dan fasiliti ini juga mempunyai 2.1 km trek ujian, fasiliti R&D, dan juga beberapa pusat pemeriksaan sebelum penghantaran.


Honda City
dari RM84,900
Honda Prelude
dari RM278,000
Honda HR-V
dari RM115,900
Honda e:N1
dari RM149,900
Honda Civic
dari RM133,900
Honda City Hatchback
dari RM85,900
Honda CR-V
dari RM178,200
Honda Civic Type R
dari RM399,900
Honda WR-V
dari RM89,900