Mazda-CX-4-Beijing-teaser_BM

Mazda CX-4, siri baharu dalam barisan SUV Crossover Mazda akan membuat penampilan rasminya pada Beijing Motor Show 2016, setelah pihak Mazda sendiri menyiarkan imej perincian awalan model itu,menampakkan bahagian tiang-C nya.

CX-4 telah dijumpai beberapa kali diuji diatas jalan raya, menjadikan kemunculan sulungnya ini tidak sukar untuk diduga. Berdasarkan imej-imej yang tersebar, CX-4 merupakan hatchback Mazda 3 versi yang ditinggikan, sama seperti CX-3 yang dibina berdasarkan Mazda 2 hatchback.

Seperti biasa, rekaan berdasarkan falsafah Kodo – Soul of Motion Mazda mendominasi rekaan kereta ini, menampilkan bonet hadapan yang panjang, lampu hadapan signatur Mazda, gril hadapan serta garisan yang menonjol pada bahagian sisi. Kereta ini juga menampilkan lebih kemasan krom iaitu pada bahagian belakang yang menghubungkan kedua-dua belah lampu belakang dan juga pada bahagian rel bumbung.

mazda-cx4-china-this-4-660x366_BM

Di bahagian dalaman, rekaan kabin adalah seiras dengan rekaan yang terdapat pada Mazda 3 dan Mazda 6 pada bahagian papan pemuka dan susun atur pada konsol tengah. Imej ‘spyshot‘ sebelum ini juga menampakkan CX-4 dilengkapi dengan sistem infotainmen MZD Mazda merangkumi skrin sesentuh tujuh inci dengan Commander Control, manakala pada spesifikasi yang lebih rendah hanya dilengkapi dengan sistem audio asas.

Begitu juga dengan unit penghawa dingin, dua opsyen ditawarkan iaitu dua-zon dan zon tunggal. Brek parkir elektronik turut dilengkapi, sama seperti yang dipasang pada Mazda CX-5 dan Mazda 6. Mazda CX-4 berkongsi banyak peralatan bersama dengan model-model Mazda terkini seperti roda stereng tiga-jejari dan juga rekaan pada papan instrumen.

Tiada lagi perincian secara rasmi dikeluarkan pihak Mazda berkenaan sistem mekanikal kereta ini. Tetapi boleh dijangkakan ia bakal dikuasakan dengan enjin petrol SkyActiv-G 2.0 liter (155 hp/200 Nm) dan 2.5 liter (184 hp/250 Nm) serta enjin turbo diesel SkyActiv-D 2.2 liter. Kesemua enjin ini mungkin juga ditawarkan dengan kotak gear manual SkyActiv-MT enam kelajuan atau transmisi automatik SkyActiv-Drive, dengan pilihan sama ada memacu dua roda dihadapan ataupun pacuan empat roda. Informasi selanjutnya bakal diumumkan Mazda pad pelancaran rasmi model ini di Beijing Motor Show 2016 yang bakal berlangsung hujung April ini.

GALERI: Spyshot Mazda CX-4


GALERI: Mazda Koeru Concept