The road makes the car.

We are looking for different types of roads all over the world.There is no limit to making ever-better cars.So we are coming back to the WRC road.#Car#Vehicle#TOYOTA#WRC?Rally

Posted by Toyota Global on Wednesday, March 30, 2016

Sebuah video telah dimuat naik di laman facebook Toyota, merakamkan Presiden Toyota, Akio Toyoda atau nama penanya Morizo “bercakap dengan jalan” dan menjelaskan mengapa Toyota mengambil keputusan untuk kembali semula ke pentas Kejohanan Rali Dunia (WRC) setelah jenama tersebut mengundurkan diri pada tahun 1999.

“Jalan yang akan menghasilkan kereta. Kami sedang mencari pelbagai jenis jalan di seluruh dunia. Tiada batasan untuk menghasilkan kereta yang lebih baik,” kata Morizo. Bersama dengan juara WRC empat kali, Tommi Makinen, Morizo memandu sendiri kereta rali Toyota 86.

Ini diikuti oleh highlight Cabaran Rali TRD yang dilangsungkan merentasi Jepun dan Australia. Video berkenaan kemudiannya menunjukkan Toyota 86 diuji di atas pelbagai permukaan jalan, termasuk jalan batu kerikil, basah, dan kering. Toyoda kemudiannya menjelaskan, “Sekali lagi, saya rasa berkomunikasi dengan jalan adalah sangat mendalam. Ia menyentuh perasaan.”

Pada akhir video ini, Toyoda menjelaskan mengapa syarikatnya mengambil keputusan untuk kembali semula ke kancah WRC – “Untuk menghasilkan kereta yang lebih baik, untuk memberikan senyuman kepada lebih ramai orang – kami kembali semula ke pentas WRC. Rali diadakan di atas jalan sebenar yang digunakan oleh masyarakat, kereta rali juga dibina berasaskan kereta sebenar yang dijual di pasaran,” kata beliau, dan menambah “Kami akan sentiasa berkomunikasi dengan jalan untuk membina kemahiran kami dalam penghasilan kereta yang lebih bagus.”

Toyota mengesahkan kemasukan semula mereka dalam kejuaraan WRC pada 2017 dan akan mempertaruhkan jentera Yaris WRC. Kereta rali tersebut dikuasakan dengan enjin 1.6 liter turbo pancitan bahan api terus berkuasa lebih dari 300 hp. Sementara itu, Autosport melaporkan Yaris WRC akan memulakan program ujiannya bermula bulan ini.

GALERI: Toyota Yaris WRC