PEUGEOT_2008_1802STYP002_0_BM

Walaupun permintaan terhadap SUV sedang meningkat di seluruh dunia, CEO Peugeot Maxime Picat mengatakan trend tersebut tidak akan kekal buat selama-lamanya. Seperti yang dilaporkan oleh Autocar UK, pembuat kereta dari Perancis tersebut sudahpun memandang lebih kehadapan dan mencari trend seterusnya.

“Kami sedang berusaha untuk mencari jawapan persoalan tersebut, dan kami ada beberapa idea yang menarik yang boleh kami implementasikan sementara pasaran SUV masih lagi kuat,” kata Picat. “Kami nampak semakin ramai pelanggan yang tahu mereka tidak mahukan SUV tetapi dalam masa yang sama memandang saloon dan hatchback sebagai sesuatu yang bosan – mereka mahukan sesuatu yang lain, yang lebih cantik. Saya tidak akan memberikan jawapannya hari ini, tetapi ia di dalam lapangan tersebut dan kami sedang menerokanya dengan bersungguh-sungguh.”

Spyshot Peugeot 3008 (kiri) and 5008 (right) generasi seterusnya

Tidak lagi menjadi rahsia yang Peugeot sendiri sedang membina dua buah SUV generasi seterusnya, iaitu 3008 dan 5008. Walau bagaimanapun Picat percaya bentuk badan seperti itu bukanlah yang paling efisien untuk jenisnya, kekurangan potensi dalam mempelbagaikan bentuknya. “Ada had untuk bentuk badan tersebut. Saya tidak nampak versi coupe dan convertible boleh dijual seperti saloon. Sebab itu kami fikir trend SUV ini akan berubah lebih cepat daripada apa yang kita saksikan pada masa lalu.”

Picat mengakui pengeluar-pengeluar kenderaan, termasuk syarikatnya sendiri, terburu-buru dalam membina SUV baharu untuk pasaran, dan sebab itu era SUV mungkin tidak akan kekal lama. Autocar UK juga menyatakan SUV dan crossover kini menguasai 23% dalam pasaran jualan kereta di Eropah pada 2015 dan lebih dari 35% dalam jumlah keseluruhan jualan kereta di Amerika Syarikat. Menjelang 2020, penganalisa mendakwa SUV akan menguasai lebih dari 50% dalam jumlah keseluruhan jualan kereta seluruh dunia.

GALERI: Spyshot Peugeot 3008


GALERI: Spyshot Peugeot 5008