20160422_01_02

Muzium Automobil Toyota akan mengadakan Festival Kereta Klasik yang ke-27 pada 29 Mei di Aichi Expo Memorial Park di Bandar Nagakute. Acara tahunan yang diadakan untuk mempromosikan budaya berkereta berkenaan juga akan menampilakn upacara perarakan kereta klasik milik individu keluaran Jepun, Amerika Syarikat dan Eropah yang dibina pada tahun 1986 dan kebawah di atas jalan raya awam.

Dengan populariti kereta klasik yang semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, festival tahun ini menyaksikan peningkatan penyertaan sekitar 100 ke 150 buah kereta yang dimiliki oleh pihak individu – menjadikan ia yang terbesar pernah diadakan dalam sejarah festival itu sendiri. Green Square di dalam taman tersebut yang telah diperbesarkan tahun lalu turut akan digunakan pada festival kali ini yang turut akan mengadakan pameran Studio Kereta Klasik yang dikhaskan untuk mempamerkan prestasi bunyi enjin.

20160422_01_06

Turut diadakan pada festival kali ini adalah pameran istimewa memfokuskan kereta dari tahun 1920’an hingga 1930’an iaitu era yang menyaksikan pembangunan yang pesat dalam industri automotif Amerika Syarikat dan Eropah, dan semasa era industri automotif Jepun yang sebenar dilahirkan. Semasa kereta-kereta mewah buatan Amerika dan Eropah menampilkan teknologi terkini dengan keselesaan dan dan bunyi yang senyap dipandu di atas jalan raya, industri automotif Jepun baharu sahaja bermula. Pameran istimewa ini akan menampilkan lima kereta klasik yang terkenal pada era tersebut dari koleksi muzium sendiri termasuk model Packard Twin Six (1920, Amerika Syarikat), Horch 853 (1937, Jerman) dan replika Toyoda Model AA (1936, Jepun). Kereta-kereta ini akan dipandu pada pameran tersebut serta akan melakukan demonstrasi pemanduan di litar kereta klasik.

Muzium Automobil Toyota adalah fasiliti kebudayaan yang terletak di Bandar Nagakute dan dimiliki oleh Toyota Motor Corporation. Atas sebab untuk memberikan lebih kefahaman kepada orang awam berkenaan evolusi industri automotif di Jepun, muzium tersebut telah diperbesarkan dengan penambahan satu lagi tingkat untuk dijadikan ruang pameran kekal, yang secara terus dikaitkan dengan pameran istimewa dalam festival tahun ini.

GALERI: Festival Kereta Klasik Muzium Automobil Toyota 2015