VW Taigun Delhi 2014-01

Walaupun dilanda dengan masalah skandal dieselgate, Volkswagen mengakhiri suku pertama tahun 2016 dengan mendahului carta jualan pada peringkat global menewaskan jenama-jenama lain dri seluruh dunia. Kini pembuat kenderaan dari Jerman tersebut mengesahkan akan melancarkan jenama bajet mereka untuk pasaran China menjelang tahun 2018. Untuk tujuan ini, VW akan berkerjasama dengan rakan kongsi dari China iaitu FAW dengan dua model SUV disenaraikan, lapor Autocar.

“Di China kami berusaha sepenuhnya untuk kenderaan bajet ini dengan kerjasama FAW-Volkswagen. Kami merancang untuk menubuhkan satu jenama bebas disana,” kata CEO Volkswagen Group Matthias Müller semasa sidang media mengumumkan keputusan tahunan syarikat itu.

Tiada perincian lain diberikan selain pengesahan dua buah SUV akan dikeluarkan pada peringkat permulaan jenama baharu tersebut. Menurut spekulasi dari Autocar, dua buah SUV tersebut mungkin bersaiz sederhana, dan untuk peringkat berikutnya jenama berkenaan mungkin akan mengeluarkan model sedan dan hatchback pula. Perkongsian platform semestinya berlaku untuk mengurangkan kos produksi.

VW Cross Coupe GTE-02

Ada desas-desus mengatakan Volkswagen Group akan menjual sebahagian dari jenama yang bernaung di bawah kumpulan itu berikutan kerugian yang ditanggung menerusi skandal diesel yang dihadapi, tetapi tanggapan tersebut jelas meleset. Dengan jenama baharu yang telah disahkan oleh Müller tersebut tidak akan dikembangkan ke pasaran lain, Volkswagen Group mempunyai sejumlah 13 jenama yang berdiri dibawah payung mereka.

“Dalam fikiran saya, 13 jenama bukanlah kelemahan sebaliknya ia adalah kekuatan. Pada masa ini, kami tidak akan membuat pertimbangan sedemikian,” jelas Müller.

Selain dari Volkswagen, Renault juga telah menubuhkan jenama bajet mereka iaitu Dacia dan begitu juga dengan Nissan yang menerbitkan kembali jenama Datsun, memfokuskan pasaran kereta bajet untuk pasaran Eropah, Asia dan Russia.