mazda3-sedan-australia

Mazda Motor Corporation telah mengumumkan jumlah keseluruhan produksi bagi Mazda3 (atau turut dikenali sebagai Mazda Axela di Jepun) kini mencecah lima juta unit di seluruh dunia, rekod sehingga hujung April 2016. Ini merupakan kali kedua Mazda berjaya mencecah angka produksi sehingga lima juta unit selepas produksi Mazda Familia.

Mazda3 mencatatkan rekod baharu jumlah produksi ini dalam tempoh 12 tahun 10 bulan sejak model ini mula diproduksi pada Jun 2003. Merupakan model teras bagi Mazda, Mazda3 sering kali mencatatkan jumlah keseluruhan jualan ketiga bagi jenama ini.

Ia diproduksi di Kilang Hofu, Jepun, Changan Mazda Automobile Co., Ltd. (China), AutoAlliance (Thailand) dan Mazda de Mexico Vehicle Operation di Mexico. Selain itu, ia turut dipasang di Malaysia dan Vietnam.

Di Malaysia, Mazda3 versi facelift telah diperkenalkan pada April 2015. Ia ditawarkan dengan tiga varian iaitu Mazda3 sedan High (spesifikasi-tertinggi), sedan Mid (spesifikasi-pertengahan) dan hatchback.

Berkongsi penjana kuasa yang sama iaitu enjin 2.0L SKYACTIV-G empat-silinder DOHC 16V yang mampu memberikan hamburan kuasa 162 hp pada 6,000 rpm dan tork setinggi 210 Nm pada 4,000 rpm. Ia turut dipadankan dengan SKYACTIV-DRIVE automatik enam-kelajuan.