ExCEO_Volkswagen

Akibat dari skandal Dieselgate yang masih masih belum menemui jalan penyudahnya, Jerman telah memulakan pendakwaan bagi siasatan jenayah terhadap dua eksekutif tertinggi Volkswagen termasuk bekas CEO syarikat itu sendiri, Martin Winterkorn. Manakala seorang lagi ahli lembaga pengurusan Volkswagen yang terlibat tidak didedahkan lagi identitinya.

Jika didapati bersalah, Winterkorn dan individu lain yang terlibat akan dikenakan denda atau mungkin terpaksa meringkok di penjara selama lima tahun.

Sumber mengesahkan, siasatan yang dijalankan adalah berdasarkan “bukti yang mencukupi terhadap petanda sebenar” yang membuktikan syarikat terbabit terlibat secara langsung dalam skandal terbabit. Volkswagen dikesan terlibat dengan skandal ini pada September tahun lalu. Di mana mereka didapati menggunakan “defeat device” ketika menjalani ujian emisi karbon rasmi untuk sejumlah 482,000 unit model kedua-dua jenama ini.

Perisian terbabit digunakan ketika menguji Volkswagen Beetle, Golf, Jetta dan Audi 3 bagi model buatan tahun 2009-2015 serta Volkswagen Passat 2014 dan 2015. Selepas itu, perisian terbabit telah dimatikan perantinya ketika pemanduan sebenar peringkat global.