Oleh kerana Nissan GT-R 2017 terlalu pantas, Nissan menghadapi satu masalah – tiada dron biasa yang boleh mengejarnya. Oleh itu, Nissan telah membina dron khas yang digelar GT-R Drone, yang merupakan antara dron perlumbaan first-person view (FPV) terpantas di dunia.

Dron yang dibina dengan hanya 0.7 kg berkenaan mampu untuk memecut dari 0-100 km/h dalam masa hanya 1.3 saat. Ia dijana dengan empat motor elektrik Xnova berkuasa 2000 kV dan menggunakan kerangka spesifikasi perlumbaan Sky-Hero quadcopter. Dron tersebut direka oleh Juara Dunia Drone Prix, Tornado XBlades Racing.

Dron ini diuji oleh Nissan dengan cuba untuk mengejar Nissan GT-R yang dijana oleh enjin VR38DETT 3.8 liter V6 turbo berkembar berkuasa 565 hp/633 Nm, di litar yang dikenali di seluruh dunia – Silverstone, UK.

nissan_gtr_drone-1-e1467016104816-850x445_BM

GT-R baharu tersebut bukan sahaja berupaya menjana lebih kuasa dari sebelum ini, ia juga menerima tingkat taraf pada aspek aerodinamik dan juga pengendalian. Keseluruhan badan GT-R kini telah diperkukuhkan serta menerima talaan suspensi yang lebih baik.

Nissan GT-R yang diuji berkenaan dipandu oleh pemandu Nissan Nismo Ricardo Sanchez, manakala ia dikejar oleh GT-R Drone yang diterbangkan menggunakan gogal FPV dan alat kawalan jauh oleh Juara Nasional Perlumbaan Dron British 2015 James Bowles. Dalam perlumbaan tersebut, GT-R Drone nyata lebih pantas ketika memecut berbanding Nissan GT-R. Walau bagaimanapun, GT-R Drone hanya mampu untuk memncapai kelajuan maksima 185 km/j, manakala Nissan GT-R berkemampuan untuk mencapai kelajuan maksima 315 km/j. Siapa yang akan menang? Anda perlu menonton sendiri video di atas.