2016-Mazda-3-facelift-brochure-main-2_BM

Imej Mazda 3 facelift 2016 telah terdedah sepenuhnya – menerusi imej brosur rasmi yang bocor dari CarDrive. Menerusi brosur berkenaan dapat dilihat gril hadapan telah mendapat rekaan semula dengan logo Mazda kini telah diubah kedudukan. Kemasan krom disekeliling gril berkenaan juga dilihat lebih tebal dihubungkan kepada sepasang lampu hadapan LED baharu. Gril hadapan bahagian bawah juga kini lebih besar, dan dilengkapi dengan sepasang lampu kabus baharu.

Pada bahagian sisi, dapat disaksikan cermin sisi kini dilengkapi dengan lampu isyarat membelok LED baharu, menggantikan lampu sebelum yang diletakkan di sudut cermin berkenaan. Sedikit perubahan dilakukan pada bahagian belakang model hatchback di mana ia menerima sentuhan semula pada lampu kabus dan elemen reflektor. Walau bagaimanapun, untuk model sedan tiada perubahan dapat dibuat.

Lapan warna baharu ditawarkan untuk model ini iaitu Soul Red Premium Metallic, Machine Gray Premium Metallic, Eternal Blue Mica, Sonic Silver Metallic, Titanium Flash Mica, Deep Crystal Blue Mica, Jet Black Mica dan Snow Flake Pearl.

2016-Mazda-3-facelift-brochure-6_BM

Untuk bahagian dalaman, ia masih mengekalkan rupa asalnya dan menampilkan skrin sesentuh sistem infotainmen MZD Connect serta paparan instrumen Mazda terkini. Model pasaran Jepun ini juga turut dilengkapi sistem penghawa dingin dua zon yang mirip kepada sistem pada mazda 6 sedan, berbeza dengan model pasaran Malaysia yang hanya menampilkan sistem penghawa dingin zon tunggal.

Perubahan yang dapat dilihat menerusi model facelift ini adalah pada roda stereng rekaan baharu serta brek parkir elektronik seperti yang terdapat pada model CX-5 facelift dan 6. Sistem brek parkir elektronik baharu tersebut juga menyebabkan rekaan pada konsol tengah berubah, yang kini dilengkapi ruang storan dengan penutup gelangsar.

Untuk pilihan enjin pula, model JDM ini menawarkan dua enjin diesel SkyActiv-D (1.5 liter dan 2.2 liter), enjin petrol 1.5 liter petrol SkyActiv-G serta varian hibrid yang dikuasakan dengan enjin 2.0 liter SkyActiv-G digabungkan dengan teknologi hibrid diambil dari Toyota Prius.

2016-Mazda-3-facelift-brochure-10_BM

Kotak gear automatik enam-kelajuan SkyActiv-Drive dan transmisi manual SkyActic-MT serta sistem pacuan semua roda Mazda i-Activ boleh dipilih oleh pembeli, bergantung pada jenis enjin yang pilih. Ciri lain yang turut disertakan pada sistem pacuan termasuk sistem brek regeneratif Mazda (i-ELOOP), i-Stop, sistem sokongan pemandu (i-DM) dan pemilihan mod pemanduan (mod Sport).

Model yang dikemaskini ini turut dilengkapi dengan sistem Kawalan G-Vectoring Mazda terbaharu, yang didakwa oleh Mazda sendiri dapat mengurangkan sudut putaran stereng semasa membelok, dan juga kadar yang mana memusingkan roda stereng. Ini dapat dicapai dengan menurunkan tork enjin dengan menala semula pemasaan sistem nyalaan, berdasarkan input pada stereng. Sistem ini merupakan sebahagian dari sistem SkyActiv-Vehicle Dynamic Mazda.

Untuk sistem keselamatan pula, Mazda 3 baharu ini dilengkapi dengan pakej i-Activsense Mazda yang meliputi Lampu hadapan LED Adaptif (ALH), Sokongan Brek Bandar Pintar/Undur (SCBS/R), Kawalan Kelajuan Radar Mazda (MRCC), Sistem Amaran Keluar Laluan (LDWS), Sistem Bantuan Kekal Laluan (LAS). Amaran Perhatian Pemandu (DAA), Pengesan Tanda Amaran Trafik (TSR), Pemantau Titik Buta (BSM) dan Amaran Lintasan Trafik Belakang (RCTA).