CP4I3492-e1467811700475_BM

Toyota telah mula melakukan ujian jalan raya untuk Toyota Camry generasi berikutnya, yang dibina berasaskan platform Toyota New Global Architecture (TNGA). Dengan penggunaan platform berkenaan, Camry baharu ini dijangka bakal mengekalkan dimensi seperti model sedia ada tetapi mendapat peningkatan dari segi berat keseluruhan yang lebih ringan serta ketegaran badan yang lebih kukuh.

Gambar versi prototaip yang sedang diuji ini diambil oleh jurugambar risikan bebas kami di Ann Arbor, Michigan, dan berkemungkinan merupakan Camry versi pasaran Amerika Syarikat. Rupa model berkenaan sama sekali berbeza dengan versi untuk pasaran rantau Asia Tenggara (walaupun pasaran Thailand menerima Camry versi ESport).

CP4I3534-e1467811306542_BM

Rekaan pada lampu belakang juga kelihatan berbeza, tetapi seperti yang dinyatakan tadi, ini merupakan model pasaran Amerika Syarikat dan mungkin tidak relevan dengan apa yang bakal diterima untuk pasaran Malaysia.

Khabar angin juga mengatakan varian yang menggunakan enjin 3.5 liter V6 mungkin akan digantikan dengan enjin 2.0 liter turbo dari Lexus NX. Varian 2.0 liter dan 2.5 liter dijangka masih dikekal, begitu juga dengan varian hibrid 2.5 liter.