Pada 16 Julai lalu, MIROS telah mengumumkan hasil ujian Program Penilaian Kereta Baharu untuk Negara Asia Tenggara (ASEAN NCAP) bagi suku ketiga 2016 yang melibatkan Perodua Bezza.

Hari ini, menerusi Youtube rasmi ASEAN NCAP, MIROS telah menyiarkan video yang menunjukkan ujian perlanggaran yang dijalani terhadap Bezza serta keputusan penuhnya.

Di mana Bezza bagi varian Advance yang dilengkapi dengan dua Amaran Pemakaian Tali Pinggang (SBR) hadapan dan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) telah berjaya memperoleh 15.38 markah dalam kategori Perlindungan Penumpang Dewasa (AOP), sekaligus ia diiktiraf dengan penarafan ASEAN NCAP lima-bintang. Walau bagaimanapun untuk varian lain yang lebih rendah dan tidak lengkapi dengan dua ciri tadi hanya menerima penarafan empat-bintang.

Klik untuk besarkan imej

Selain itu, dengan dilengkapi cagak ISOFIX tempat duduk kanak-kanak pada bahagian belakang secara standard pada untuk semua varian juga membolehkan Bezza menerima markah yang baik dalam kategori Perlindungan Penumpang Kanak-kanak (COP) iaitu 85% sekaligus menerima penarafan empat-bintang untuk kategori berkenaan.

Menurut Ketua Setiausaha ASEAN NCAP Khairil Anwar Abu Kassim, “ASEAN NCAP telah mengeluarkan konsep ‘Keselamatan Mampu Milik’ pada 2014 lalu. Secara prinsipal, konsep berkenaan akan memastikan walaupun ia sebuah kereta yang paling murah, ia masih boleh mencapai keperluan asas dalam ASEAN NCAP.

“Axia merupakan salah satu kereta yang menerima penarafan empat-bintang yang menepati konsep berkenaan. Saya percaya Bezza telah lebih kehadapan berbanding keperluan asas dengan dilengkapi VSC dan dua amaran pemakaian tali pinggang hadapan pada varian tertinggi, tetapi masih menawarkan harga mampu milik kepada pengguna.”

Galeri: Perodua Bezza Standard G

Galeri: Perodua Bezza Premium X

Galeri: Perodua Bezza Advance

Galeri: Perodua Bezza dengan aksesori GearUp