Toyota_FT1_Studio_002

Kereta sport Toyota yang sedang dibina bersama BMW, belum lagi diberi nama rasmi, tetapi kami menggelarnya Supra. Kini, jurutera Toyota sedang berusaha agar nama Supra itu akan terus melekat padanya menjadi kenyataan, menurut laporan CarAdvice.

Ketua Jurutera Global Tetsuya Tada memberitahu CarAdvice bahawa dia mahu nama Supra diberikan kepada jentera baharu berkenaan. “Saya suka Supra dan saya suka nama Supra,” kata beliau. “Ia sangat bersejarah dan sangat penting buat Toyota. Kami berusaha untuk memberikan nama Supra untuk kereta baharu yang sedang dibina [bersama] BMW.”

Tada turut menambah kerjasama bersama BMW itu berjalan lancar, dengan ujian dan pembangunan yang dilanjutkan dilakukan di seluruh dunia. “Boleh saya katakan kerjasama ini berjalan dengan baik, sangat lancar,” kata beliau. “Kami juga sedang melakukan ujian di seluruh dunia, bukan sekadar di Fuji dan Nurburgring, tetapi [di seluruh] dunia.”

1998001_1994_Supra_Turbo

Pembinaan Supra generasi terbaharu ini juga diinspirasikan dari model konsep FT-1 yang pernah dipamerkan di Detroit Auto Show 2014, dan akan diletakkan di atas model 86 dalam barisan kereta sport Toyota. Nama Supra sebelum turut diletakkan pada kedudukan tertinggi setelah ia dipisahkan dari Celica Supra (Celica XX), dan pasangan kembar Corolla AE86 Levin dan Sprinter Trueno berada dibawahnya.

Toyota Supra dan BMW Z5 dijangka akan menggunakan sistem hibrid menggabungkan enjin binaan BMW (berkemungkian enjin petrol enam-silinder sebaris) dan motor elektrik yang dikuasakan oleh kapasitor super serta memacu semua roda. Kedua-dua jentera ini juga bakal menerapkan kepakaran BMW dalam pembinaan komponen gentian karbon, seperti yang terdapat pada BMW i3, i8 dan 7 Series G12.

Ahli lembaga BMW untuk jualan dan pemasaran Ian Robertson telah menyatakan sebelum ini walaupun kedua-dua jentera ini berkongsi banyak komponen dalam pembinaannya, BMW dan Toyota bersetuju untuk meletakkan Z5 dan Supra dalam dua pasaran kereta sport yang berbeza. “Satu perkara yang pasti sekarang ialah platform yang boleh membuatkan kedua-dua syarikat bekerja,” katanya.

BMW Z5 1

BMW Z5 yang dikaitkan dengan Supra dilihat sedang diuji

“Kereta-kereta ini sendiri tidak perlu diletakkan pada kedudukan yang sama. Platform berkenaan boleh diasingkan kepada dua kedudukan. Kerja-kerja konsep, platform yang boleh dibawa dan kini kami mempunyai dua pasukan jurutera yang boleh dibanggakan – satu dari Jerman, satu dari Jepun – di mana mereka akan berjuang dan berselisih pendapat untuk kereta yang mereka mahu.”

Kedua-dua syarikat telah berkerjasama untuk membina kereta-kereta berkenaan sejak 2012; walau bagaimanapun pembinaan kedua-dua model kini telah diasingkan. Setakat ini, hanya Z5 convertible dikesan sedang diuji diatas jalan raya, dan tiada lagi jentera Toyota dilihat sedang diuji. Tetapi difahamkan jentera Toyota kini dalam tahap pembinaan yang sama.

GALERI: Spyshot BMW Z5


GALERI: Toyota FT-1 Concept

GALERI: Evolusi Toyota Supra