Toyota_Veloz_Tigre-2

MPV yang dipamerkan di Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2016 ini bukanlah model baharu, tetapi ia adalah model konsep SUV yang diasaskan dari MPV Toyota Avanza – dinamakan Toyota Avanza Veloz Tigre.

Model konsep ini mungkin akan memberikan sumber inspirasi kepada pemilik Avanza sedia ada untuk ‘menyolek’ MPV tujuh-tempat duduk mereka. Tigre bermaksud Tiger atau harimau dan MPV ini benar-benar kelihatan garang dari Avanza Veloz standard. Bahagian atas bampar hadapan Veloz Tigre ini diberikan serlahan berwarna merah, begitu juga pada kemasan sisi dan bahagian belakang.

Veloz Tigre ini dibina sejak Mac lalu, dan menampilkan kit badan di seluruh badan bersama panel sisi tambahan pada bahagian bawah badan persis sebuah SUV sebenar. Tiada panel berwarna krom pada keseluruhan badan dan bahagian belakang dilengkapi spoiler bumbung yang lebih besar. Model konsep ini juga diberikan roda aloi 16-inci bagi memberikan ruang kelegaan jalan yang lebih tinggi.

Tiada maklumat adakah ia akan diproduksi, tetapi ini mungkin jawapan PT Toyota Astra Motor untuk bersaing dengan Honda BR-V?