V1

Hari ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengeluarkan keputusan bagi plat nombor baharu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dengan abjad ‘V’. Seperti yang diduga, nombor pendaftaran ‘V1’ menjadi milik Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar dengan bidaan tertinggi bernilai RM990k.

Menerusi senarai nombor plat ‘V’ ini, ia turut menjadi perhatian beberapa orang kenamaan, antaranya Sultan Kelantan iaitu Sultan Muhammad V (Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail) dengan ‘V9’, ‘V99’ dan V170, ‘V63’ pilihan Datuk Seri Azalina Othman, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Johari Abdul Ghani (V40), Pengerusi MARA Tan Sri Annuar Musa (V23), CEO Syabas Tan Sri Rozali Ismail (V59) dan Pengerusi Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (V89). Selain beberapa nombor ‘cantik’ yang digunakan oleh pentadbiran kerajaan iaitu ‘V6’ dan ‘V38’.

Sistem plat nombor telah berubah kepada ‘F’ untuk Putrajaya dan ‘V’ bagi Kuala Lumpur seperti yang diumumkan pada Mei lalu. Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Aziz Kaprawi, orang awam lebih selesa dengan sistem nombor pendaftaran tradisional yang hanya menggunakan abjad pada permulaan nombor berbanding abjad pada permulaan dan penutup nombor, berbanding sistem nombor yang bermula dan berakhir dengan abjad (W XXX A, bermula pada September 2013 dan telah ditamatkan).

“Ini adalah berdasarkan banyak pembatalan dalam bidaan nombor pendaftaran KL buat masa sekarang. Jadi saya berharap abjad ‘V’, akan membuatkan orang ramai teruja,” kata beliau.

Di bawah adalah senarai penuh pemilik plat nombor V: