LRT-rail-pix-Bernama_PT_BM

Persatuan Pengguna Kenderaan Awam Malaysia (4PAM) mencadangkan agar Prasarana menubuhkan badan berkecuali yang terdiri daripada pihak-pihak yang berkepentingan untuk menyiasat gangguan perkhidmatan LRT yang berlaku baru-baru ini.

Memetik laporan Bernama, Presidennya, Ajit Johl berkata hal itu sangat penting dilakukan untuk mendapatkan semula keyakinan orang awam berikutan kejadian yang berulang di laluan LRT Kelaja Jaya pada 7 dan 9 September lalu.

“Badan berkenaan perlu dikekalkan. Isu-isu lain seperti kenaikan tambang, kemudahan dan tahap perkhidmatan turut boleh dinilai semula untuk memuaskan jangkaan pengguna,” ujar beliau. Ajit juga berharap agar Prasarana dapat memastikan langkah-langkah keselamatan diambil berikutan kejadian pengguna terpaksa berjalan di atas landasan dan itu sangat merbahaya.

“Mereka perlu mempunyai satu pelan pemindahan penumpang yang lebih teratur jika kejadian ini berulang. Mujur tak ada yang cedera tempoh hari,” tambah beliau.

Pada 7 September, gangguan pada sistem komunikasi menyebabkan penangguhan tren LRT antara Ampang Park dan Dang Wangi pada waktu puncak di sebelah pagi. Perkhidmatan hanya disambung semula pada pukul 1.15 tengah hari. Pada 9 September pula, tren berhenti tiba-tiba di antara stesen Datuk Keramat dan Damai pada 9.10 pagi, menyebabkan penumpang terperangkan 20 minit sebelum pintu dibuka dari luar dan penumpang diminta untuk turut dan berjalan di atas landasan.