VW Golf R400 2

Selepas Volkswagen mendedahkan model Golf facelift sedia untuk membuat penampilan secara rasmi November ini, terdapat ura-ura menyatakan ia bakal ditawarkan dengan beberapa varian. Buat masa ini Mk7 Golf ditawarkan dalam bentuk hatchback, estate, convertible, Alltrack dan SUV. Walau bagaimana pun, dikatakan, barisan Golf kali ini akan dikurangkan kerana syarikat tersebut mahu mengurangkan kos, laporan Autocar.

Malahan turut dikhabarkan varian convertible juga akan dihentikan jualannya di United Kingdom, iaitu salah satu pasaran terbuka yang begitu sinonim dengan kereta jenis bumbung terbuka ini. Walau bagaimana pun, Volkswagen dikatakan akan menggantikannya dengan varian yang lebih relevan.

“Kami perlu meneliti model Golf yang akan datang serta varian yang ditawarkan, kerana kami perlu mempertimbangkan soal penjimatan kos. Justeru, kami perlukan model yang lebih kukuh dan lebih inovatif,” ujar pengerusi Herbert Diess.

Spy-Shots of Cars

Imej rendering bagi model Mk7 Volkswagen Golf Cabriolet

Dies turut berkata, platform MQB bagi barisan Golf agak tinggi, justeru beliau akan meminta para juruteranya untuk mengurangkan kos perbelanjaan. Di samping pengurangan kos, Dies turut mendesak margin yang lebih besar dengan kos perlaburan bernilai £1.5 billion (RM7.66 billion) yang dibelanjakan oleh syarikat untuk platform MQB baharu, dalam masa yang sama cuba mengekalkan keuntungan syarikat.

Satu lagi cabaran yang dihadapi oleh Diess ialah berhadapan dengan kerja di sebalik pembikinan Golf. “Salah satu cabaran terbesar yang kami masih hadapi ialah berurusan dengan kesatuan baharu. Saya sendiri sedang mencari produktiviti tertinggi dan menstruktur semula rantaian bekalan bagi berhadapan dengan teknologi baharu. Kami berharap segala yang dirancang ini mampu berjalan dengan berkesan menjelang tahun 2020,” ujarnya lagi.