2017-triumph-street-scrambler-1-850x599-bm

Model motosikal jenis klasik moden Triumph semakin berkembang dan kita sudah melihat Street Twin, Bonneville Bobber, Street Cup, Thruxton R, T120 dan T120 Black. Terbaru, ia ditambah dengan model Street Scrambler yang dipertonton semasa pameran EICMA di Itali.

Model ini menggunakan asas daripada model Street Twin dan ia menggunakan enjin dua silinder selari 900 cc berpenyejukan cecair dan kotak gear lima kelajuan yang sama, berkemampuan 54 hp dan 80 Nm. Namun, seperti yang boleh dilihat, gaya yang dibawa adalah berlainan, dengan ekzos yang tinggi di bahagian tepi, rim jenis jejari (19 inci di hadapan dan 17 inci di belakang) dan suspensi yang lebih tinggi.

Kerangka yang digunakan juga adalah baru, manakala rim tadi dibalut dengan tayar Metzeler Tourance yang mempunyai bunga lebih tebal, sesuai untuk jalan kasar. Pada bahagian tempat duduk, span berasingan diletakkan bagi penunggang dan penumpang, dan ia dibalut dengan kulit jenis Alcantara. Dengan tetapan sebegini, tempat duduk belakang boleh ditanggalkan sekiranya mahu dan ia boleh diganti dengan rak untuk menempatkan barangan.

Kelengkapan lain yang digunakan pada Street Scrambler adalah termasuk tempat letak kaki tanpa getah, pad tangki, penghadang lumpur aluminium di bawah enjin, brek ABS yang boleh ditutup, kawalan cengkaman (TC) serta panel untuk nombor plet di tepi. Warna yang disediakan untuk Street Scrambler adalah Jet Black, Matte Khaki Green dan Korosi Red/Frozen Silver. Harga bagi Street Scrambler masih belum didedahkan namun sebagai rujukan, Street Twin dijual di Malaysia pada harga RM55,000 termasuk GST.