mazda-rt24-p-bm-3

Pada tahun 2017, Mazda Motor Sports akan membawa kereta yang dinamakan sebagai RT 24-P ini sebagai pesaing dalam perlumbaan khas kategori kenderaan prototaip di Amerika Syarikat (AS). Rekaan luar kenderaan ini masih lagi mengekalkan konsep KODO yang diterapkan pada semua kenderaan generasi baru Mazda, namun ia lebih agresif mengambil kira aerodinamik yang sangat penting.

Di sebalik badan itu, terdapat casis Riley Mk.30 yang dibangunkan oleh Riley Technologies, sebuah syarikat yang cukup terkenal dalam dunia perlumbaan dan kejuruteraan di AS. Bagi memacu kenderaan ini, Mazda memilih menggunakan enjin 2.0 liter MZ-2.0T dengan pengecas turbo dan ia cukup mengujakan dengan jumlah kuasa maksimum yang mampu dihasilkan sebanyak 600 hp.

Dalam ujian awal yang dijalankan untuk RT 24-P, ia terbukti bukan sahaja sangat laju tetapi juga tahan lasak, seterusnya memberi keyakinan kepada Mazda untuk memberikan prestasi cemerlang dalam perlumbaan yang akan bermula dengan saingan 24 jam di litar Daytona Januari 2017. Kemunculan kenderaan ini pastinya menarik lebih ramai penonton bagi perlumbaan kategori prototaip yang disertainya.