porsche-boxster-gts-3-850x428-bm

Dengan ketibaan model 718 Boxster yang menggunakan enjin empat silinder, Porsche dilihat mengurangkan jumlah silinder (sebelum ini menggunakan enjin enam silinder N/A) dan mengambil kelebihan pengecas turbo pada model berenjin tengah ini untuk lebih kuasa tork, pada masa sama cekap dalam penggunaan bahan api.

Model dengan bumbung boleh buka ini sudah dipasarkan dalam dua versi iaitu Boxster dan Boxster S, manakala model yang boleh dilihat dalam gambar ini pula adalah model GTS, dengan lebih banyak kelengkapan yang bertumpu ke arah prestasi.

porsche-boxster-gts-7-850x429-bm

Sementara model tertinggi Boxster Spyder dan Cayman GT4 menggunakan enjin enam silinder N/A, bersama naik taraf pada bahagian casis hasil kerja Porsche GT, model 718 Boxster GTS pula masih menggunakan enjin sama seperti model asas, tetapi ditala untuk menjadi lebih berkuasa.

Biasanya nama GTS ini digunakan pada model yang dinaik taraf daripada model S, dan peningkatan sama boleh dijangka pada 718 Boxster. Jika model S boleh menghasilkan sehingga 350 hp dan 420 Nm tork, model GTS pula dijangka boleh mencapai hingga 375 hp, dengan kedua-dua kotak gear manual dan PDK akan ditawarkan.

Seperti yang dikatakan berkenaan lencana GTS tadi, 718 Boxster GTS ini juga akan mendapat ‘sentuhan’ pada bahagian casis supaya menjadi lebih rendah, suspensi lebih tegap dan penampilan lebih agresif. Ia dijangka membuat kemunculan rasmi pada separuh kedua tahun 2017.