nissan-note-e-power-30_bm

Menurut laporan dalam Bangkok Post, Nissan bersedia untuk melancarkan model Note di Thailand tahun hadapan sebagai sebahagian daripada pelaksanaan fasa perancangan kenderaan eco Thai. Note adalah sebuah kenderaan lima tempat duduk dengan bentuk badan hatchback dan bumbung yang tinggi seperti Honda Jazz. Note terbaru dengan sistem hibrid range extender telah diperkenalkan di Jepun pada bulan Oktober lalu.

Nissan adalah antara yang peneraju dalam fasa pertama program kenderaan eco Thai sejak tahun 2007, dan pada masa ini menjual March dan Almera di sana. Dengan 258,727 unit telah terjual, pembuat kenderaan dari Jepun itu juga menjadi syarikat kereta yang paling banyak menjual kenderaan eco, di hadapan Mitsubishi (133,005) dan Toyota (129,985).

Kedua-dua Almera sedan dan March hatchback di Thailand dikuasakan oleh enjin tiga silinder 1.2 liter, bersama padanan sama ada transmisi manual lima kelajuan atau automatik CVT. Enjin HR12DE ini adalah enjin sama seperti yang terdapat pada Note e-Power di Jepun, cuma ia ditambah dengan motor elektrik daripada model Leaf EV.

Enjin petrol tersebut tidak disambung terus kepada tayar hadapan, tetapi kepada motor elektrik – satu sistem unik yang boleh anda baca di sini. Model ini mungkin tidak akan dapat menjadi kenderaan eco Thai kerana ia seharusnya mampu milik untuk orang ramai.

Fasa kedua pelan kenderaan eco Thailand menjanjikan lebih banyak kenderaan yang mampu milik, dengan pemotongan cukai eksais kepada 12 hingga 14 peratus, berbanding 17 peratus pada fasa pertama. Dilancarkan pada penghujung tahun 2013, fasa kedua ini menarik penyertaan daripada Mazda, Ford, GM, SAIC Motor-CP (MG) dan Volkswagen, menyertai Nissan, Honda, Mitsubishi, Suzuki dan Toyota yang sudah terlibat sejak fasa pertama. Mazda adalah antara yang terawal mengeluarkan model dalam fasa kedua (dengan Mazda2), tetapi GM menarik diri tahun lepas.

GALERI: Nissan Note e-Power pasaran Jepun