Sebelum ini, kami telah melaporkan Malaysian Green Technology Corporation (GreenTech Malaysia) telah membawa 10 unit permulaan Tesla Model S facelift ke dalam negara untuk disewa, dan hampir semua unit-unit tersebut telah pun diterima oleh pelanggan.

Susulan dari inisiatif ini, syarikat tersebut akan membawa lagi empat unit sedan elektrik mewah berkenaan pada suku pertama tahun hadapan. Menurut CEO GreenTech Ahmad Hadri Haris, jumlah yang kecil dibawa untuk sesi seterusnya ini adalah kerana stok Model S itu sendiri sememangnya sudah berkurangan – setakat ini permintaan lebih banyak dari pengeluaran.

Faktor Ringgit yang kini lemah berbanding Dolar Amerika juga menjadi salah satu sebab, tetapi menurut Ahmad Hadri, walaupun perubahan yang drastik berlaku pada kadar tukaran wang asing (kos untuk program ini telah dibuat terlebih dahulu), tiada lagi rancangan untuk meminda kadar sewaan kereta-kereta berkenaan.

Walau bagaimanapun, penghantaran selepas ini mungkin melibatkan pertukaran varian. Buat masa sekarang, GreenTech menawarkan model pacuan roda belakang Model S 70 dan juga model pacuan semua roda S 90D. 90 D akan dikekalkan tetapi untuk model S 70 yang kini telah diberhentikan pengeluarannya oleh Tesla, ia perlu digantikan dengan S 75 pada masa akan datang. GreenTech juga sedang melihat idea untuk membawa model asas S 60, tetapi masih lagi belum membuat apa-apa keputusan.

Inisiatif membawa kesemua Tesla ini telah dimulakan GreenTech setelah kerajaan memberi lampu hijau untuk membenarkan pengimportan tanpa cukai 100 unit Tesla model S pada Februari lalu. Perkara berkenaan diumumkan sendiri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, sebagai satu usaha dari kerajaan untuk mempromosikan teknologi hijau dan kenderaan elektrik.

Kesemua Tesla ini ditawarkan kepada syarikat-syarikat GLC dan juga swasta (PLC) serta syarikat-syarikat multi-nasional (MNC) yang menyertai agenda hijau tersebut dengan dua pilihan skim sewaan, sama ada untuk menyewanya sahaja dengan tempoh sewaan dua hingga empat tahun atau menerusi skim sewa-beli.

Skim sewaan berkenaan dijalankan oleh PRAC GreenTech (PRAC GT), iaitu syarikat usahasama antara subsidiari GreenTech Malaysia – GreenTech Catalyst (GTC) dan juga subsidiari Insas Pacific Rent-A-Car (PRAC) – PRAC Logistic. Untuk mengetahui lebih terperinci berkenaan skim sewaan ini, anda boleh membaca laporan kami sebelum ini DI SINI.