Hanya beberapa hari lepas, Kia telah mengeluarkan gambar teaser untuk model Picanto generasi seterusnya. Ia akan diperkenalkan secara rasmi awal tahun hadapan, tetapi terima kasih kepada laman The Korean Car Blog, kita dapat melihat awal rupa sebenar kenderaan kompak ini.

Ia memang sama seperti gambar yang dikeluarkan tersebut, dengan semua kelengkapan ada padanya termasuk lampu siang LED berbentuk U, gril tiger nose yang nipis, lampu kabus bulat dan salur udara hiasan di bahagian hujung bampar.

Bahagian lain yang boleh dilihat jelas adalah rim aloi lapan jejari, salur udara hiasan yang diwarnakan kuning bersama bahagian side skirt, bumbung suria dan penunjuk arah pada cermin sisi. Meskipun tiada sebarang gambar bahagian dalam dan belakang kereta ini, berkemungkinan ia akan jadi sama seperti apa yang ditunjukkan sebelum ini.

Bagi bahagian belakang, jika mengikut gambar yang didedahkan sebelum ini, Picanto baru akan menggunakan lampu yang dibentuk semula – lebih kecil berbanding Picanto generasi kedua (TA), serta bampar yang lebih agresif, dengan terdapat diffuser, muncung ekzos berkembar dan lampu kabus yang lebih petak.

Pada bahagian dalam, Picanto baru ini dijangka lebih mewah, dengan terdapat papan pemuka bertingkat, skrin sistem hiburan dan informasi yang ‘terapung’, corong pendingin hawa berbentuk unik dan roda stereng tiga jejari.

Kuasa pemacu Picanto baru dijangka masih adalah enjin 1.0 liter tiga silinder, 1.2 Kappa II empat silinder dan 1.0 liter tiga silinder Kappa TCI Turbo. Transmisi automatik empat kelajuan, manual lima kelajuan dan CVT juga sepatutnya masih digunakan.