Nissan sebelum ini mengumumkan akan terus membangunkan kenderaan-kenderaan elektrik sepenuhnya (EV) tanpa apa-apa usaha untuk menghasilkan model hibrid atau plug-in hybrid (PHEV). Namun, setelah pengambilalihan sejumlah 34% saham Mitsubishi Motors Corporation oleh Pakatan Renault-Nissan, jenama berkenaan dikhabarkan akan membangunkan model dengan teknologi plug-in hybrid menggunakan kepakaran dari Mitsubishi.

Perkara ini disahkan oleh ketua R&D Nissan Eropah Takashi Shirakawa ketika berkata kepada Auto Express dan memberi petunjuk model plug-in hybrid baharu tersebut akan berkongsi teknologi dengan Mitsubishi Outlander PHEV.

“Keutamaan kami tetap untuk beralih kepada teknologi EV pada masa hadapan, tetapi kami tetap masih perlukan ‘jambatan’,” kata Shirakawa dan tambahnya lagi, “kami sedang membina solusi plug-in hybrid untuk Eropah.”

“Kami mengalu-alukan Mitsubishi Motors ke dalam keluarga Nissan, dan mereka sudah pun mempunyai Outlander PHEV. Barisan produk generasi seterusnya mungkin akan berkongsi dengannya, tetapi perkara ini masih lagi dalam peringkat permulaan perbincangan dan masih lagi belum ada apa-apa keputusan di buat,” jelas beliau.

Sebelum ini, Nissan pernah menghasilkan model konsep eksperimentasi di gelar Gripz – dijana berberapa jenis janakuasa hibrid yang pernah didedahkan di Frankfurt Motor Show 2015.

Dalam perkembangan berkaitan, Shirakawa turut mengesahkan teknologi elektrik turut akan dilebarkan kepada segmen-segmen lebih kecil. Menurutnya, kebanyakkan pelanggan mahukan EV yang lebih kecil dan Nissan menyedari perkara ini. Oleh itu jenama berkenaan kini mula memikirkan permintaan dari pelanggan ini untuk teknologi EV generasi akan datang.