Toyota telah menjalankan kaji selidik terhadap keberkesanan sistem Intelligent Clearance Sonar (ICS) yang di pasang pada tiga modelnya iaitu Alphard, Vellfire dan Prius selama 18-bulan. Hasil dari kaji selidik yang dijalankan bermula Januari 2015 hingga Jun 2016 tersebut menunjukkan ICS berjaya mengurangkan kemalangan yang terjadi ketika memarkir kenderaan.

Menurut data pada kaji selidik tersebut, kemalangan akibat tersalah menekan pedal telah turun sekitar 70% manakala kemalangan yang berlaku ketika mengundur pula telah menurun sebanyak 40%. Data-data ini diperolehi menerusi sekitar 2,500 kemalangan dari syarikat insuran yang melindungi lebih kurang 60,000 polisi insuran untuk ketiga-tiga model yang disebutkan tadi.

Sistem ICS ini menghubungkan sonar yang diletakkan pada bahagian belakang kenderaan sebagai penderia halangan dan juga sistem brek kenderaan. Brek akan berfungsi secara automatik untuk menghentikan kenderaan sekiranya mengesan objek yang menjadi halangan seterusnya mengelakkan kemalangan berlaku sekiranya pemandu tersalah memijak pedal (dalam kes ini, pemandu terpijak pedal pedikit ketika sepatutnya dia memijak pedal brek) atau pemandu tidak dapat melihat objek tersebut.

Kemalangan di tempat parkir ini mungkin nampak remeh. Namun dalam sesetengah kes, kemalangan sebegini bukan sahaja melibatkan kerosakan badan kenderaan, malah turut melibatkan nyawa terutamanya kanak-kanak, khususnya ketika memarkir secara mengundur.