Sempena ulang tahun ke-40 Volkswagen Golf GTI, cawangan pengeluar itu di UK telah mengeluarkan gambar-gambar Golf GTI Clubsport Edition 40, model khusus yang direka untuk sambutan berkenaan. Ini bukanlah versi GTI seperti sedia ada; Volkswagen turut membuat talaan baharu pada enjinnya.

Dalam versi ini, enjin 2.0 liter TFSI yang digunakan menjana 265 PS dan 350 Nm tork; ia 45 PS lebih berkuasa berbanding enjin GTI biasa. Dengan fungsi overboost jika digunakan ketika full throttle, ia akan menghasilkan tambahan 25 PS dalam tempoh sehingga 10 saat.

Kesannya, bacaan 0-100 km/j kini mencapai 6.3 saat, 20 peratus lebih pantas dari enjin biasa, dengan kelajuan maksimumnya kini ialah pada 249 km/j berbanding 246 km/j. Peningkatan prestasi ini adalah bagi kedua-dua kotak gear manual enam-kelajuan serta DSG.

Walaupun tidak sepantas Golf GTI Clubsport S, versi Edition 40 ini turut didatangkan dengan penggayaan Clubsport sepenuhnya. Antaranya termasuk bampar depan baharu, pelapik sisi, diffuser belakang dan spoiler pada bumbung untuk kesan aero yang lebih baik. Juga, 1,000 unit Edition 40 ini akan ditawarkan kepada pelanggan di UK; tidak seperti edisi Clubsport S yang hanya dijual 150 unit (daripada 400 unit) sahaja untuk pasaran UK.

Di dalam, tempat duduk dengan material Alcantara/ Recaro fabrik adalah standard, dengan tempat duduk sport balutan kulit sebagai pilihan. Perincian lain seperti pada papan pemuka dan tapat kerangka pintu disertakan dengan trim Honeycomb 40, serta stereng dengan material Alcantara.