Kenderaan enam tempat duduk hasil kerjasama Proton dengan Suzuki, iaitu Ertiga diterima baik oleh pasaran negara lain sebelum ini, dan Malaysia juga tidak terkecuali apabila selepas sekitar satu bulan ia dilancarkan, telah mencatat tempahan sebanyak 1,400 unit. Daripada jumlah itu, 305 unit telah diserahkan kepada pelanggan.

Perkara ini dinyatakan oleh ketua pegawai eksekutif Proton Edar, Rohime Shafie, dalam satu majlis yang diadakan di pusat kecemerlangan Proton, Shah Alam, namun beliau sekadar memberitahu daripada jumlah itu, ia terbahagi secara hampir sama di antara tiga varian yang ditawarkan.

Apabila ditanya adakah varian ini akan ditambah lagi dengan pilihan enjin diesel seperti yang dikhabar akan diperkenalkan di pasaran Indonesia (dan sudah dijual di India), Rohime memberitahu, ketibaan Ertiga dalam pasaran Malaysia masih awal lagi dan syarikat mahu memberikan fokus untuk mencapai jumlah sasaran jualan (1,500 unit sebulan) dengan varian yang ada sekarang.

Walaubagaimanapun, dari semasa ke semasa, Proton akan menjalankan penyelidikan pasaran untuk mengenal pasti adakah varian berenjin diesel ini relevan untuk pasaran Malaysia, namun ia bukan dalam waktu yang terdekat. Ertiga diesel menggunakan enjin turbodiesel DDiS empat silinder 1.3 liter D13A yang dipadankan bersama sistem Smart Hybrid Vehicle by Suzuki (SHVS), serta kotak gear manual lima-kelajuan.