Petang tadi Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah mengadakan pertemuan ringkas bersama media tempatan bagi mengumumkan visi dan rancangan mereka untuk tahun 2017.

Menurut Pengarah Urusan VPCM, Erik Winter, untuk tahun ini, pihaknya akan melancarkan Tiguan serba baharu dan juga model facelift bagi Beetle. Kedua-dua model berkenaan direncana bakal dilancarkan sebelum suku kedua 2017 berakhir.

Tiguan serba baharu yang telah dua kali dikesan sedang diuji di jalan raya di Malaysia, merupakan model pemasangan tempatan (CKD), iaitu diproduksi di kilang Volkswagen Malaysia Automotive Assembly di Pekan, Pahang.

Bagi pasaran negara lain, Tiguan serba baharu ini didatangkan dengan tiga varian iaitu Trendline, Comfortline dan Highline, tetapi masih belum diketahui adakah kita akan menerima pilihan yang sama untuk Malaysia.

Namun menerusi foto spyshot yang pernah disiarkan, Tiguan serba baharu ini diberikan suntikan yang lebih terkini termasuk menampilkan lampu utama LED bersama lampu nyalaan siang serta lampu kabus hadapan.

Malah saiznya juga lebih besar iaitu 60 mm lebih panjang, 30 mm lebih lebar dan 77 mm jarak roda yang lebih panjang. Penambahan dimensi ini juga membantu memberikan ruang yang lebih praktikal, termasuk ruang bonetnya lebih 145 liter, menjadi 615 liter, atau 1,655 liter sekiranya tempat duduk belakang dibaringkan.

Peningkatan ini adalah hasil daripada binaan baharu bagi Tiguan, dengan menggunakan platform modular MQB, juga dengan pengurangan berat sehingga 50 kg. Malahan SUV baharu ini juga memiliki imej yang lebih berketerampilan berbanding Typ 5N (generasi pertama).

Malah VPCM turut memaklumkan, model ikonik Beetle versi facelift juga akan diperkenalkan bagi merancakkan lagi langkah syarikat ini di Malaysia pada tahun ini.

Walau pun tiada banyak perubahan daripada segi rekaan luarannya, namun difahamkan ia bakal ditampilkan dengan sedikit pembaharuan. Ini termasuklah bamparnya yang direka semula dan lebih sporty, malah turut menampilkan lampu belakang LED, serta pilihan roda 17- dan 18-inci.

Di dalamnya, pencahayaan pada panel instrumen juga lebih terang, didatangkan dengan dail baharu dan pengayaaan terkini pada pad pemuka. VW juga menampilkan tiga material baharu upholstery dan pakej gaya kontemporari untuk pilihan secara personal.

Selain itu, VPCM juga mengesahkan akan memperkenalkan beberapa model edisi terhad pada tahun ini. Ia adalah berasaskan model Volkswagen pemasangan tempatan yang ada di pasaran. Mungkin model Polo dan Vento akan masuk dalam senarai edisi terhad tersebut? Nantikan perkembangan selanjutnya kelak.

GALERI: Volkswagen Tiguan semasa Frankfurt Motor Show 2015

GALERI: Volkswagen Beetle 2016