Apabila tiba pada tahun 2020 nanti, Volkswagen Golf GTI generasi baharu akan mendapat prestasi tambahan, hasil daripada penggunaan teknologi hibrid – laporan daripada Autocar. Kenderaan jenis hot hatch ini walaubagaimanapun masih belum lagi akan menggunakan sistem hibrid penuh, dan ia dikata akan menggunakan enjin hibrid yang lebih ringkas untuk peningkatan kuasa, ekonomi dan emisi.

Golf GTI Mk8 akan menggunakan sistem elektrikal 48V dan motor pemula bersepadu (hibrid ringkas, berikan lebih pecutan), bersama dengan pengecas turbo elektrikal pada enjin 2.0 liter TSI. Ini boleh menjadikan kuasanya hampir seperti GTI Clubsport, iaitu 265 PS, tapi dengan lebih tork di rpm rendah dan tindak balas lebih baik.

Barisan model Golf Mk8 dijangka tiba dalam pasaran menjelang akhir tahun 2019, sementara varian GTI pula awal tahun 2020. Maklumat yang tersebar ada mengatakan Golf generasi seterusnya ini akan menggunakan platform MQB yang diperbaharui, dan ia akan dapat dilihat pertama kali digunakan pada model Audi A3. orang dalam Volkswagen juga memberitahu kemungkinan struktur baharu ini akan menyaksikan pengurangan berat sehingga 50 kg.